Polévky jsou základem kuchyně, i když je v dnešní době už někteří lidé nevaří, a když ano, tak místo hlavního chodu. Doporučuje se jíst polévky každý den, jsou totiž velice zdravé – jsou většinou vyvážené v obsahu bílkovin, sacharidů a tuků a zelenina, které bývá v polévkách dostatek, obsahuje antioxidanty a minerální látky. Je výhodné jíst polévku před hlavním chodem, poněvadž podporuje žaludeční sliznici a tvorbu šťáv, zvyšuje chuť k jídlu a zároveň nás částečně zasytí, takže hlavního jídla sníme méně, proto se polévky často zařazují do diet. Další výhodou je, že při konzumaci polévek doplňujeme pitný režim – talíř polévky odpovídá čtvrt litru vody. Teď je vám už určitě jasné, že polévky jsou pro naše tělo velmi prospěšné. A my vám nabízíme spoustu receptů k vyzkoušení!
-
Houbová polévka se smetanou
25 minNa másle osmahneme jemně nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem, rozšleháme metlou a přidáme nakrájené, na másle podušené žampiony (nebo hříbky). Vaříme asi 15 minut. Potom přilijeme smetanu a za stálého...
-
Hrášková polévka se smetanou
50 min -
Celerová polévka s pórkem
45 minOloupaný celer, bramboru a omytý pórek nakrájíme na kousky a lehce osmahneme na másle....
-
Cuketová polévka s rajčaty
40 minOmyté malé cukety nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji. Zalijeme vodou, přidáme...
-
Drůbková polévka
50 minPropláchnuté kuřecí drůbky zalijeme vodou, osolíme a vaříme téměř do měkka. Přidáme...
-
Vařené hovězí maso nadrobno nakrájíme a podusíme na oleji na zpěněné cibuli. Zaprášíme...
-
Jemná bramborová polévka
45 minCibuli pokrájíme na drobné kousky, zpěníme na másle a poprášíme moukou. Zalijeme...
-
V hrnci rozehřejeme máslo, dosklovata na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli,...
-
Cibulová polévka se sýrem
45 minCibuli nakrájíme nadrobno, přisypeme na pánev s rozehřátým máslem a krátce orestujeme....
-
Do hrnce vložíme hovězí maso s kostí, posekané morkové kosti, zalijeme vodou, osolíme,...
-
Kysané zelí scedíme a trochu pokrájíme. Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno, brambory...
-