Křehký koláč s kysaným mlékem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křehký koláč s kysaným mlékem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 1303 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 ks | Citrony |
200 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
1 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
250 g | Máslo čerstvé |
500 ml | Mléko kefírové |
450 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
200 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 138,4mg |
Draslík | 195,1mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,9mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Sůl, Vejce slepičí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko kefírové, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Křehký koláč s kysaným mlékem postup přípravy receptu:
1 | Na těsto použijeme 375g mouky, vanilkový cukr, kypřicí přášek, 1 vejce, sůl a máslo. Vše spojíme v soudržnou hmotu a ve fólii dáme na půl hodiny do lednice. |
2 | Z odleželého těsta vyválíme na pomoučeném vále kulatý plát a vložíme do hlubokého plechu. Okraje vyvýšíme. |
3 | Troubu předehřejeme na 200C |
4 | U zbylých vajec oddělíme bílky a žloutky. Žloutky a cukr vyšleháme do hustého krému. Postupně vmícháme zbývající mouku, kysané mléko, citronovou kůru a zakysanou smetanu. Nakonec vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. |
5 | Hotovou hmotu naneseme na těsto, povrch uhladíme a pečeme dozlatova cca 40minut. |
Poznámka
Z citrónu použijeme pouze kůru.