Francouzské madlenky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Francouzské madlenky
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | jelen |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 1580 |
Kategorie: | Cukroví |
Ingredience
1 ks | Citrony |
130 g | Cukr krupice |
0,8 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
120 g | Máslo čerstvé |
130 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 88,0mg |
Draslík | 53,2mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,7mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Francouzské madlenky postup přípravy receptu:
1 | Rozpustíme máslo a necháme ho zchladnout. Utřeme cukr, vejce, vanilkový cukr a citrónovou kůru, pomalu přidáme mouku, kypřící prášek a sůl, nakonec vmícháme máslo. Těsto necháme nejlépe přes noc v chladu. |
2 | Formičky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vychlazené těsto zamícháme a do každé formičky dáme lžíci, těsto se samo během pečení rozlije do formičky a udělá uprostřed kopeček. |
3 | Pečeme v předehráté troubě na 190°C. Po chvíli můžeme snížit teplotu na 150°C a dopéct madlenky dokud nebudou okraje zlaté. |
4 | Větší formičky 11-13 minut, menší 7-9 minut. Upečené cukroví necháme chvíli vychladnout a potom vyklepneme z formiček. |
5 | Podáváme ihned nebo uskladníme do těsnící nádoby. |
Poznámka
Formičky na madlenky můžete použít jako na medvědí tlapy nebo pracny, ořechy apod.
Dělala jsem madlenky poprvé a vybrala jsem si k vyzkoušení tento recept. Udělala jsem pár změn. Použilajsem moučkový cukr, kypřící prášek jsem smíchala s moukou, špetičkou soli a tu pak přesila sítem, aby se provzdušnila. Těsto jsem nenechávala v lednici přes noc, ale použila cca po půlhodině. Docela by mě zajímalo, jestli by byl nějaký rozdíl, asi to zkusím Mám formu s nepřilnavým povrchem z e-shopu Vše na vaření a je fajn. Moc dobře se v ní peče, vyzkouším ještě pár receptů. Jinak za tento recept palec nahoru a přidávám pár fotek.