Sněžné kopce se zmrzlinovým středem
- Celkový čas:
- 60 minut
- Doba přípravy:
- 30 minut
- Doba vaření:
- 30 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 225 g
- Cukr krupice
- 200 g
- Džem višňový
- 0,5 ks
- Kypřicí prášek do pečiva
- 100 g
- Mandle
- 100 g
- Máslo čerstvé
- 85 g
- Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce
- Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce
- Sherry brandy
- 3 ks
- Vaječný bílek slepičí
- 2 ks
- Vejce slepičí
- 500 ml
- Zmrzlina vanilková
Postup
1 | Čtyři kusy formiček ve tvaru báboviček nebo misek vymažeme olejem a vyložíme potravinářskou folií, rozdělíme do nich zmrzlinu a uprostřed uděláme důlek. Směsí z džemu a dvou lžiček griotky naplníme důlky. Zakryjeme a dáme na noc do mrazáku. |
2 | Dáme stranou dvě lžíce oloupaných mandlí a zbytek umeleme. Smícháme s moukou, kypřícím práškem, máslem, vejci, a 100 g cukru. Vyšleháme hladké těsto které nalijeme do čtvercové formy o hraně 20 cm, vymazané máslem. Pečeme dozlatova. Necháme vychladnout a zabalené můžeme nechat den odpočívat. Z těsta vykrajujeme kolečka nebo jiné tvary asi o 1-2 cm větší než formičky se zmrzlinou. |
3 | Pokropíme je zbytkem griotky a rozložíme na plech s pečícím papírem. Ušlehaný sníh spojíme se zbytkem cukru v pevnou pěnu. |
4 | Těsně před podáváním dezertu předehřejeme troubu na 220°C. Vyklopíme zmrzlinu na piškoty a odstraníme fólii. |
5 | Zmrzlinové kopce pokryjeme celé sněhem, posypeme plátky mandlí a dáme zapéct do rozpálené trouby na 3 minuty, špičky sněhu musí zhnědnout. Okamžitě servírujeme. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 1 086 kcal |
Bílkoviny | 19 g |
Sacharidy | 142 g |
Tuky | 52 g |
Uhlovodany | 93 g |
Cholesterol | 207,7 mg |
Draslík | 665,4 mg |
Sodík | 192,6 mg |
Vláknina | 9 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,1 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 0,8 mg |
Vitamín E | 7,9 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 29,8 mg |
Komentáře a hodnocení