Koláčky kynuté za studena - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 210 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláčky kynuté za studena
Celkový čas: | 210 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 190 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | evca |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (9%) |
ID receptu: | 20601 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
0,5 kávová lžička | Citronová kůra |
4 dkg | Cukr vanilka |
0,5 dkg | Droždí |
7 dkg | Máslo čerstvé |
25 dkg | Mouka polohrubá |
0,1 l | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 45g |
---|---|
Cholesterol | 219,0mg |
Draslík | 108,1mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,4mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Droždí, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláčky kynuté za studena postup přípravy receptu:
1 | Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a citronovou kůru. Přilijeme droždí, které jsme nechali vykynout ve vlažné smetaně, 3 lžíce rozpuštěného másla, celé vejce a žloutek. Vypracujeme těsto a vložíme ho do navlhčeného ubrousku, který jsme ještě dobře vymazali máslem. Ubrousek volně zavážeme a ponoříme ho do vysokého hrnce se studenou vodou. Když se převrátí nebo vyplave na povrch, je těsto vykynuté (cca 2 hodiny). Potom z něho uděláme koláčky, které potřeme žloutkem, naplníme nádivkou a dáme péct asi na 20 min. při 180 °C. Ještě horké je hodně posypeme vanilkovým cukrem. |
Poznámka
Ze stejného, jen trochu tužšího těsta, můžeme dělat preclíky.