Chleba s vlašskými ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 205 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chleba s vlašskými ořechy
Celkový čas: | 205 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 150 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | brazda |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (87%) |
ID receptu: | 22394 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 polévková lžíce | Droždí sušené |
1 polévková lžíce | Med včelí |
140 g | Mouka polohrubá |
420 g | Mouka pšeničná celozrnná |
140 g | Ořechy vlašské |
3 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
525 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 61,3mg |
Draslík | 239,9mg |
Vláknina | 28g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,5mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí sušené, Med včelí, Ořechy vlašské, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka polohrubá, Mouka pšeničná celozrnná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chleba s vlašskými ořechy postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si plech, který vymažeme tukem. |
2 | Do mísy prosejeme obě mouky se solí, do důlku v mouce vsypeme droždí, smícháme s 250 ml vlažné vody a medem a necháme asi patnáct minut odstát. |
3 | Poté přidáme zbývající vodu a vejce a řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a na teplém místě necháme v míse zhruba hodinu a půl kynout. |
4 | Do vykynutého těsta vmícháme usekané ořechy (několik ořechů odložíme na ozdobu) a necháme opět během asi půl hodiny vzejít. Poté do chleba vtlačíme ořechy, uděláme pár zářezů nožem, potřeme chléb rozšlehaným vejcem a pečeme asi patnáct minut v troubě předehřáté na 220°C. Teplotu pak snížíme na 190°C a pečeme dalších asi čtyřicet minut, dokud chleba nezezlátne. Na mřížce necháme chleba vychladnout. |