Rajská polévka s dlouhozrnnou rýží - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rajská polévka s dlouhozrnnou rýží
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 27681 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
1 hrst | Bazalka |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 kg | Rajčata |
100 g | Rýže neloupaná (Natural) |
2 polévková lžíce | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
1 kávová lžička | Tymián sušený |
1 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 52g |
---|---|
Cholesterol | 5,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 49,2mg |
Vitamín E | 3,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek, Cibule, Cukr krupice, Rajčata, Rýže neloupaná (Natural), Sůl, Tymián sušený mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rajská polévka s dlouhozrnnou rýží postup přípravy receptu:
1 | Omytá rajčata nakrájíme na čtvrtky a rozmixujeme. Česnek s cibulí oloupeme a nakrájíme na kostičky. |
2 | V pánvi zahřejeme olej, přidáme česnek a cibuli a osmahneme dozlatova. Vložíme rajčata a zalijeme zeleninovým vývarem. |
3 | Rýži propláchneme vodou a přisypeme k zelenině. Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme tymián a cukr. Za občasného zamíchání 20 minut povaříme. |
4 | Vmícháme do polévky smetanu a případně ještě dochutíme. |
5 | Polévku na talíři ozdobíme nahrubo nakrájenými lístky bazalky. |
Poznámka
Rajčata lze též přelít horkou vodou, zchladit a oloupat. Při vaření se poté sama rozpadnou a není proto potřeba použít mixér.
Polévka byla výborná. S rýží jsem ještě nedělala. Děti si pochutnaly. Díky za tip