Bábovka olejová - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bábovka olejová
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | brousek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 3159 |
Kategorie: | Bábovky |
Ingredience
25 dkg | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
4 polévková lžíce | Kakao - prášek |
0,5 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
30 dkg | Mouka polohrubá |
2 dl | Olej stolní |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 159,3mg |
Draslík | 136,5mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Kakao - prášek, Kypřicí prášek do pečiva, Olej stolní, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bábovka olejová postup přípravy receptu:
1 | Rozklepneme do mísy vejce, z bílků vyšleháme později sníh. |
2 | Ke žloutkům přidáme vanilkový a moučkový cukr, přisypáváme mouku, přiléváme vodu, olej a prášek do pečiva. |
3 | Vyšleháme vše v řidké těsto, vmícháme ušlehaný sníh. |
4 | Půlku hmoty nalijeme do bábovkové formy a do druhé poloviny vmícháme kakao a pak nalijeme do formy. |
5 | Dáme péct, poté pocukrujeme moučkovým cukrem. |
Tuto bábovku jsem dělala ve větší formě a proto jsem recept navýšila na 12 porcí. Jinak vejce si hned v postupu v bodu 1. rozdělíme na žloutky a bílky. Sníh se lépe vyšlehá, když do bílků přidáme malou špetičku soli. Prášek do pečiva jsem dala celý, zamíchala jsem ho do mouky společně s cukrem, přidala vodu, žloutky a olej, rychle a krátce prošlehala a opatrně zlehka zapracovala sníh. Místo části vody se může dát trochu rumu a použila jsem méně kakaa. Silikonovou bábovkovou formu jsem trochu přetřela olejem a vysypala kokosem. Jiné formy se musí vymazávat pečlivěji. Bábovka nám chutnala, je jemná a nadýchaná.