Vánoční perníková kolednice s makovou náplní
- Celkový čas:
- 70 minut
- Doba přípravy:
- 40 minut
- Doba vaření:
- 30 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 1 špetka
- Badyán
- 100 g
- Cukr krupice
- 2 polévková lžíce
- Cukr práškový s vanilkovou příchutí
- 100 g
- Hera
- 1 hrst
- Hrozinky
- 200 g
- Mák mletý
- 4 dl
- Mléko plnotučné
- 500 g
- Mouka polohrubá
- 2 polévková lžíce
- Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g
- Perník
- 4 polévková lžíce
- Rum
- 2 dl
- Sirup řepný
- 1 špetka
- Skořice mletá
- 1 špetka
- Sůl
- 2 ks
- Vaječný žloutek slepičí
- 1 kávová lžička
- Cukr krystal
- 42 g
- Droždí
- 1 dl
- Mléko polotučné
Postup
1 | Připravíme si kvásek: do hrnečku dáme 1 dl vlažného mléka, 1 lžičku cukru a 42 g čerstvého droždí a necháme vzejít kvásek. |
2 | Do mísy si nasypeme prosátou polohrubou mouku, přidáme vzešlý kvásek, cukr, 2 žloutky, 100 g rozpuštěného (vlažného) rostlinného tuku zn. Hera, 2 dl vlažného mléka a špetku soli. Směs promícháme a uhněteme vláčné těsto. Pokud by bylo tuhé, můžeme během zpracování těsta přidat trošku mléka, důležité je, aby těsto bylo dobře propracované. |
3 | Pak ho posypeme 1 lžící hladké mouky, zakryjeme čistým plátnem a necháme v teple vykynout (přibližně 35 - 50 minut). |
4 | Mezitím si připravíme makovou náplň. Nastrouháme si do mísy perník a do druhé mísy si pomeleme jemně mák. Pomletý mák dáme do menšího hrnce, přilijeme 2 dl mléka, promícháme a při mírné teplotě přivedeme k varu. Přidáme 2 lžíce cukru s vanilkou, hrozinky, 1 lžíci rumu a špetku pomleté skořice a špetku badyánu. Za stálého míchání mák vaříme 5-8 minut a zahustíme ho 2-3 lžícemi nastrouhaného perníku. Náplň necháme vychladnout. Vykynuté těsto dáme na hladkou moukou posypaný plech a vyválíme placku o síle 3 cm. Pak radýlkem nakrájíme čtverečky 3x3 cm. Každou buchtičku naplníme mákem ((necelá lžička), spojíme konce a dobře zabalíme. Buchtičky poskládáme do olejem vymazaného pekáče těsně vedle sebe a dáme je péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200°C přibližně 15-20 minut dozlatova. |
5 | Řepný sirup 1,5 dl dáme do mísy a zředíme ho 2-3 lžícemi tuzemského rumu. Upečené makové buchtičky napíchneme na špejli, namočíme do sirupu a obalíme v nastrouhaném perníku. Jednotlivě je uložíme do papírových košíčků a podáváme. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 762 kcal |
Bílkoviny | 18 g |
Sacharidy | 113 g |
Tuky | 27 g |
Uhlovodany | 107 g |
Cholesterol | 97,6 mg |
Draslík | 430,4 mg |
Sodík | 239,5 mg |
Vláknina | 16 g |
Vitamín A | 108,2 mg |
Vitamín B6 | 0,2 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 0,1 mg |
Vitamín E | 3,1 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 313,3 mg |
Komentáře a hodnocení