Vánoční perníková kolednice s makovou náplní

Celkový čas:
70 minut
Doba přípravy:
40 minut
Doba vaření:
30 minut

Ingredience

Počet porcí
1 špetka
Badyán
100 g
Cukr krupice
2 polévková lžíce
Cukr práškový s vanilkovou příchutí
100 g
Hera
1 hrst
Hrozinky
200 g
Mák mletý
4 dl
Mléko plnotučné
500 g
Mouka polohrubá
2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650
200 g
Perník
4 polévková lžíce
Rum
2 dl
Sirup řepný
1 špetka
Skořice mletá
1 špetka
Sůl
2 ks
Vaječný žloutek slepičí
1 kávová lžička
Cukr krystal
42 g
Droždí
1 dl
Mléko polotučné

Postup

1

Připravíme si kvásek: do hrnečku dáme 1 dl vlažného mléka, 1 lžičku cukru a 42 g čerstvého droždí a necháme vzejít kvásek.

2

Do mísy si nasypeme prosátou polohrubou mouku, přidáme vzešlý kvásek, cukr, 2 žloutky, 100 g rozpuštěného (vlažného) rostlinného tuku zn. Hera, 2 dl vlažného mléka a špetku soli. Směs promícháme a uhněteme vláčné těsto. Pokud by bylo tuhé, můžeme během zpracování těsta přidat trošku mléka, důležité je, aby těsto bylo dobře propracované.

3

Pak ho posypeme 1 lžící hladké mouky, zakryjeme čistým plátnem a necháme v teple vykynout (přibližně 35 - 50 minut).

4

Mezitím si připravíme makovou náplň. Nastrouháme si do mísy perník a do druhé mísy si pomeleme jemně mák. Pomletý mák dáme do menšího hrnce, přilijeme 2 dl mléka, promícháme a při mírné teplotě přivedeme k varu. Přidáme 2 lžíce cukru s vanilkou, hrozinky, 1 lžíci rumu a špetku pomleté skořice a špetku badyánu. Za stálého míchání mák vaříme 5-8 minut a zahustíme ho 2-3 lžícemi nastrouhaného perníku. Náplň necháme vychladnout. Vykynuté těsto dáme na hladkou moukou posypaný plech a vyválíme placku o síle 3 cm. Pak radýlkem nakrájíme čtverečky 3x3 cm. Každou buchtičku naplníme mákem ((necelá lžička), spojíme konce a dobře zabalíme. Buchtičky poskládáme do olejem vymazaného pekáče těsně vedle sebe a dáme je péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200°C přibližně 15-20 minut dozlatova.

5

Řepný sirup 1,5 dl dáme do mísy a zředíme ho 2-3 lžícemi tuzemského rumu. Upečené makové buchtičky napíchneme na špejli, namočíme do sirupu a obalíme v nastrouhaném perníku. Jednotlivě je uložíme do papírových košíčků a podáváme.

Nutriční hodnoty

Kalorie 762 kcal
Bílkoviny 18 g
Sacharidy 113 g
Tuky 27 g
Uhlovodany 107 g
Cholesterol 97,6 mg
Draslík 430,4 mg
Sodík 239,5 mg
Vláknina 16 g
Vitamín A 108,2 mg
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 0,1 mg
Vitamín E 3,1 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 313,3 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz