Štrůdl se švestkami a škvarky

Celkový čas:
65 minut
Doba přípravy:
20 minut
Doba vaření:
45 minut

Ingredience

Počet porcí
50 g
Cukr krystal
1 ks
Cukr skořicový
4 polévková lžíce
Džem rybízový
0,5 ks
Kypřicí prášek do pečiva
2 dl
Mléko polotučné
400 g
Mouka pšeničná hladká
80 g
Ořechy vlašské
1 špetka
Sůl
200 g
Švestky
2 ks
Vaječný žloutek slepičí
1 ks
Vejce slepičí
200 g
Vepřové škvarky
0,3 dl
Voda pitná

Postup

1

Škvarky pomeleme na masovém strojku. Omyté švestky vypeckujeme, pokrájíme na čtvrtky a v hrnci je chvilku (5-7 minut) povaříme s 0,3 dl vody, ale dbáme na to, aby nebyly úplně rozvařené. Odstavíme je z plotny, přimícháme 50 g krystalového cukru, skořicový cukr a dáme je zchladit. Vlašské ořechy nastrouháme.

2

Do mísy si prosejeme hladkou mouku, přidáme žloutky, mléko, pomleté škvarky, prášek do pečiva, trošku soli a vše promícháme. Pak si směs dáme na vál a rukama těsto dobře vypracujeme. Hladké vláčné těsto rozválíme na placku o síle 1 cm a potřeme jí džemem z černého rybízu a povrch posypeme ořechy. Pak těsto zabalíme do závinu, který dáme na plech vyložený pečicím papírem. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a dáme ho do předem vyhřáté trouby. Pečeme pomalu při 180 °C přibližně 40-45 minut dozlatova.

3

Upečený štrůdl necháme rozležet do druhého dne, je pak mnohem chutnější.

Nutriční hodnoty

Kalorie 461 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 57 g
Tuky 14 g
Uhlovodany 20 g
Cholesterol 125,7 mg
Draslík 178,0 mg
Sodík 44,0 mg
Vláknina 2 g
Vitamín A 0,0 mg
Vitamín B6 0,1 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 2,5 mg
Vitamín E 0,4 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 0,9 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz