Štrůdl se švestkami a škvarky
- Celkový čas:
- 65 minut
- Doba přípravy:
- 20 minut
- Doba vaření:
- 45 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 50 g
- Cukr krystal
- 1 ks
- Cukr skořicový
- 4 polévková lžíce
- Džem rybízový
- 0,5 ks
- Kypřicí prášek do pečiva
- 2 dl
- Mléko polotučné
- 400 g
- Mouka pšeničná hladká
- 80 g
- Ořechy vlašské
- 1 špetka
- Sůl
- 200 g
- Švestky
- 2 ks
- Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks
- Vejce slepičí
- 200 g
- Vepřové škvarky
- 0,3 dl
- Voda pitná
Postup
1 | Škvarky pomeleme na masovém strojku. Omyté švestky vypeckujeme, pokrájíme na čtvrtky a v hrnci je chvilku (5-7 minut) povaříme s 0,3 dl vody, ale dbáme na to, aby nebyly úplně rozvařené. Odstavíme je z plotny, přimícháme 50 g krystalového cukru, skořicový cukr a dáme je zchladit. Vlašské ořechy nastrouháme. |
2 | Do mísy si prosejeme hladkou mouku, přidáme žloutky, mléko, pomleté škvarky, prášek do pečiva, trošku soli a vše promícháme. Pak si směs dáme na vál a rukama těsto dobře vypracujeme. Hladké vláčné těsto rozválíme na placku o síle 1 cm a potřeme jí džemem z černého rybízu a povrch posypeme ořechy. Pak těsto zabalíme do závinu, který dáme na plech vyložený pečicím papírem. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a dáme ho do předem vyhřáté trouby. Pečeme pomalu při 180 °C přibližně 40-45 minut dozlatova. |
3 | Upečený štrůdl necháme rozležet do druhého dne, je pak mnohem chutnější. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 461 kcal |
Bílkoviny | 27 g |
Sacharidy | 57 g |
Tuky | 14 g |
Uhlovodany | 20 g |
Cholesterol | 125,7 mg |
Draslík | 178,0 mg |
Sodík | 44,0 mg |
Vláknina | 2 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,1 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 2,5 mg |
Vitamín E | 0,4 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 0,9 mg |
Komentáře a hodnocení