Šišky se strouhankou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šišky se strouhankou
Šišky se strouhankou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 32329 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
750 g | Brambory |
100 g | Ječná krupice |
150 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka pšeničná hrubá |
2 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
100 g | Slanina vepřová |
120 g | Strouhanka |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 57g |
---|---|
Cholesterol | 184,7mg |
Draslík | 941,8mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,4mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 49,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Ječná krupice, Slanina vepřová, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Ocet kvasný lihový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šišky se strouhankou postup přípravy receptu:
1 | Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Potom je oloupeme a na pomoučeném vále jemně nastrouháme. Přidáme 100 g krupice, 2 lžíce octa, sůl (1/2 lžičky), 2 vejce a podle potřeby hrubou mouku. Vše promícháme pomocí vidličky a poté rukama uhněteme vláčné těsto. Aby se nám nelepilo, při hnětení si vál pod těstem poprášíme moukou. Z těsta si si utvoříme několik válečků o průměru asi 3-4 cm, z válečků nakrájíme špalíčky cca 2 cm silné, které zformujeme do tvaru šišek. |
2 | V zapékací míse si rozehřejeme máslo, na kterém opražíme dozlatova strouhanku. Prorostlou slaninu nakrájíme na kostičky a v pánvi je vysmažíme dozlatova. |
3 | Ve větším hrnci si dáme vařit mírně osolenou vodu (1/2 lžičky soli na 3-4 l vody). Když se začne voda vařit, naházíme do ní bramborové šišky, promícháme, aby se nám nepřilepily ke dnu a pomalu je vaříme asi 3-6 minut (podle velikosti). Musí vyplavat na povrch. Potom je vyjmeme děrovanou naběračkou a vložíme do pánve se strouhankou, přidáme vypraženou slaninu a opatrně šišky promícháme. |
4 | Nakonec je dáme do trouby zapéct. Pečeme při 200 °C asi 10 minut a podáváme. |
Jsou chutné takto, ale i nasladko