Polévka želví, nepravá - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka želví, nepravá
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | vzduch |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (26%) |
ID receptu: | 3270 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
1 špetka | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
15 dl | Hovězí vývar základní |
1 ks | Lanýž |
1 špetka | Majoránka |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
1 špetka | Pepř cayenský |
1 špetka | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel - nať |
1 kávová lžička | Sůl |
75 dkg | Telecí hlava |
1 špetka | Tymián sušený |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
6 ks | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 333,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 240,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,9mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Bobkový list, Cibule, Hovězí vývar základní, Majoránka, Pepř cayenský, Pepř černý celý, Sůl, Tymián sušený, Vaječný žloutek slepičí, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lanýž, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Petržel - nať, Telecí hlava mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka želví, nepravá postup přípravy receptu:
1 | 0čištěnou a rozsekanou telecí hlavu dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme majoránku, tymián, bazalku, bobkový list, pepř, zelenou petržel, cibuli a sůl a vaříme doměkka. |
2 | Po uvaření hlavu obereme a maso nakrájíme na kostičky. Očištěné žampióny nakrájíme na plátky a na másle podusíme. Lanýž nakrájíme na drobné kostičky. |
3 | Připravíme si nepravá želví vejce. Vařené žloutky prolisujeme na prkénko, přidáme syrový žloutek, mouku a sůl a zpracujeme těstíčko, ze kterého utvoříme malá vejce o průměru asi šest mm a vaříme je ve slané vodě asi tři minuty. Pak vše dáme do hovězího vývaru, okořeníme cayenským pepřem nebo vorčesterskou omáčkou a podáváme. |