Hovězí maso se šípkovou omáčkou
- Celkový čas:
- 105 minut
- Doba přípravy:
- 15 minut
- Doba vaření:
- 90 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 1 ks
- Cibule
- 700 g
- Hovězí maso přední
- 3 ks
- Pepř černý celý
- 0,5 kávová lžička
- Sůl
- 1 kávová lžička
- Citronová kůra
- 2 kávová lžička
- Koření Zvěřina
- 1 ks
- Masox
- 2 polévková lžíce
- Mouka pšeničná hladká
- 2 polévková lžíce
- Ocet kvasný lihový
- 2 polévková lžíce
- Sádlo vepřové škvařené
- 3 polévková lžíce
- Šípky sušené
- 150 ml
- Víno červené
- 900 ml
- Voda pitná
Postup
1 | Hovězí maso vložíme do vroucí vody s cibulí, pepřem a solí. Uvaříme doměkka. |
2 | Mezitím připravíme šípkovou omáčku. K vývaru z masoxu vlijeme víno, ocet, přidáme nastrouhanou citronovou kůru a šťávu a koření. Opláchneme sušené šípky, přidáme k vývaru a zhruba 1 hodinu vaříme. |
3 | V hlubokém rendlíku umícháme ze sádla a mouky tmavší jíšku. Postupně do ní zašleháváme mírně zchladlý scezený vývar ze šípků. Jíšku provaříme alespoň čtvrt hodiny. Omáčku dochutíme cukrem a citronovou šťávou. |
4 | Vařené maso nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 620 kcal |
Bílkoviny | 54 g |
Sacharidy | 40 g |
Tuky | 26 g |
Uhlovodany | 35 g |
Cholesterol | 144,7 mg |
Draslík | 1 g |
Sodík | 347,0 mg |
Vláknina | 28 g |
Vitamín A | 599,7 mg |
Vitamín B6 | 1,2 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 59,0 mg |
Vitamín E | 1,7 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 16,5 mg |
Komentáře a hodnocení