Sicilské lasagne - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sicilské lasagne
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 33451 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
60 g | Celer řapíkatý |
60 g | Cibule |
500 g | Hovězí maso mleté |
150 g | Játra kuřecí |
400 g | Lasagne |
30 g | Máslo čerstvé |
60 g | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
5 g | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
250 ml | Protlak rajčatový |
5 g | Sůl |
250 ml | Víno červené |
Bešamelová omáčka | |
---|---|
60 g | Máslo čerstvé |
560 ml | Mléko polotučné |
40 g | Mouka pšeničná hladká |
3 g | Muškátový oříšek |
5 g | Pepř černý mletý |
5 g | Sůl |
100 g | Sýr Parmezán |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 132,4mg |
Draslík | 366,3mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Cibule, Hovězí maso mleté, Játra kuřecí, Sůl, Víno červené, Muškátový oříšek, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lasagne, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Protlak rajčatový, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sicilské lasagne postup přípravy receptu:
1 | Najemno nakrájenou mrkev, cibuli a celer smažíme na oleji a másle při střední teplotě doměkka. Zesílíme oheň a přidáme mleté maso. Smažíme je, až změní barvu. Případné hrudky rozmačkáme vařečkou. Přidáme nakrájená kuřecí játra a jakmile změní barvu, přidáme rajčatový protlak, víno, petrželku, sůl a pepř. Vaříme mírným varem 45 minut. |
2 | Bešamelová omáčka: Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Odstavíme ji a postupně vmícháme mléko. Průběžně promícháváme, přivedeme k varu a mícháme do zhoustnutí. Potom povaříme ještě asi minutu. Přidáme muškátový oříšek, sůl a pepř. |
3 | Plátky těsta povaříme asi 5 minut ve slané vodě, vyjmeme a odložíme na vlhký ubrousek. |
4 | Troubu předehřejeme na 180 °C. Mísu vytřeme rozehřátým máslem, na dno upravíme vrstvu masové směsi. Následuje tenká vrstva bešamelové omáčky. Je-li bešamel příliš hustý, mírně jej zahřejeme, aby se lépe rozléval. Navrch položíme plátky těsta, lehce je přitlačíme. Vrstvy střídáme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Končíme vrstvou bešamelu, kterou posypeme parmezánem. Lasagne zapékáme 35-40 minut dozlatova. Před krájením necháme pokrm asi 15 minut odpočinout. |
Játra nedávám a lasagne používám nepředvařené.