Čočkový salát se syrovou zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čočkový salát se syrovou zeleninou
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 34325 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
1 ks | Cibule červená |
2 ks | Cibulka jarní |
500 g | Čočka velkozrnná předvařená |
2 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Ocet jablečný |
2 polévková lžíce | Olej bodlákový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Petržel kudrnka |
5 ks | Rajčata |
5 ks | Ředkvička |
1 špetka | Sůl |
8 ks | Salát hlávkový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 340,8mg |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 924,9mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,7mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Ocet jablečný, Rajčata, Ředkvička, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule červená, Čočka velkozrnná předvařená, Mrkev kořen, Olej bodlákový, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Salát hlávkový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čočkový salát se syrovou zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Uvařenou čočku necháme odkapat na sítu. |
2 | Omytá rajčata rozpůlíme a zbavíme semen. Očištěné a omyté ředkvičky nakrájíme na malé kostky. Na malé kostky nakrájíme i oškrábanou mrkev. Cibuli očistíme - jarní nakrájíme na kolečka, červenou na kostičky. Petrželku opláchme studenou vodou, otřepeme a natrhané lístky jemně nasekáme. |
3 | Na zálivku rozmícháme olej, ocet, sůl a pepř. |
4 | Okapanou čočku promícháme s připravenou zeleninou a zalijeme zálivkou. Na talíře položíme zelené salátové listy, vlastní čočkový salát dáváme na ně. |
Poznámka
Čočka je velmi bohatá na bílkoviny a vlákniny. Čočku zásadně solíme až uvařenou, protože jinak by nezměkla.