Hovězí dušené na zelenině - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí dušené na zelenině
Hovězí dušené na zelenině
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 37178 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
3 dl | Bujón hovězí |
100 g | Celer bulvový |
3 ks | Cibule |
600 g | Hovězí maso zadní |
1 polévková lžíce | Libeček |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
4 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
100 g | Petržel kořen |
100 g | Slanina vepřová |
1,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 113,0mg |
Draslík | 671,1mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,6mg |
Vitamín E | 3,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Bujón hovězí, Celer bulvový, Cibule, Olej slunečnicový, Petržel kořen, Slanina vepřová, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí maso zadní, Libeček, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hovězí dušené na zelenině postup přípravy receptu:
1 | Kořenovou zeleninu: mrkev, celer a petržel oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Snítku libečku také omyjeme a nadrobno rozkrájíme. Slaninu nakrájíme na hranolky. Špalíček hovězího zadního masa prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme podle chuti. Cibuli očistíme a krájíme nadrobno. |
2 | V pekáči rozpálíme olej s máslem, cibuli se zeleninou osmažíme do zlatova. Vložíme maso, přilijeme 3 dl hovězího bujónu, zakryjeme pokličkou a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme minimálně 60 - 70 minut. Během té doby přibližně každých 15 minut maso poléváme výpekem a podle potřeby doléváme bujón (1 - 1,5 dl). Když je maso měkké, vyjmeme ho z pekáče a pokrájíme na plátky. |
3 | Šťávu i se zeleninou rozmixujeme (vyjmeme bobkový list) a dochutíme podle potřeby solí. Plátky masa položíme na talíře, zalijeme zeleninovou omáčkou a servírujeme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. K dušenému masu podáváme vařené brambory, bramborovou kaši nebo dušenou rýži.
Hovězí na zelenině mám ráda od dětství. Je poměrně jednoduché a plné chuti. Tentokrát jsem míso hovězího zadního použila přední a pokrájela jsem ho na větší kostky. Moc nám chutnalo.