Knedlíky s jahodovou polevou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 38 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Knedlíky s jahodovou polevou
Celkový čas: | 38 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 8 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 40017 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
30 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
30 g | Droždí |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
2 dl | Mléko polotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
2 l | Voda pitná |
Poleva | |
1 kávová lžička | Citronová kůra |
150 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
500 g | Jahody zahradní |
2 polévková lžíce | Pomerančová šťáva |
20 g | Pudinkový prášek - vanilkový |
30 g | Smetana 33% (šlehačka) |
Knedlíky s jahodovou polevou | |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 164g |
---|---|
Cholesterol | 74,6mg |
Draslík | 876,0mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 92,5mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 76,1mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Kypřicí prášek do pečiva, Voda pitná, Citronová kůra, Cukr krupice, Jahody zahradní, Pomerančová šťáva, Pudinkový prášek - vanilkový, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Cukr vanilka, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Knedlíky s jahodovou polevou postup přípravy receptu:
1 | Těsto: Mléko vylijeme do malého kastrůlku, zahřejeme, rozdrobíme do něj droždí, přidáme 1 lžičku cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku přesejeme do mísy, přisypeme kypřící prášek, vanilkový cukr, rozklepneme 1 celé vejce, vylijeme připravený kvásek a rukou, anebo kuchyňským robotem vypracujeme středně tuhé těsto, které odložíme na teplé místo na 30 minut vykynout. |
2 | Vykynuté těsto přeložíme z mísy na moukou vysypaný vál, rukama prohněteme, válečkem na těsto rozválíme na na velký plát, silný asi 2 cm. Skleničkou o průměru 8 cm vykrajujeme z těsta kolečka, ze kterých pomocí dlaní tvarujeme kuličky, které skládáme na vál. Do hrnce nalijeme vodu, přiklopíme poklicí a když začne vařit, tak do ní vkládáme knedlíky, které vaříme na jedné straně 4 minuty, potom je otočíme a povaříme další 4 minuty. Uvařené vybereme děravou naběračkou z vody, propíchneme je párátkem, pokládáme podle porcí na talíře, polijeme polevou a podáváme. |
3 | Poleva: Očištěné a umyté jahody rozkrojíme, dáme do hrnce, přisypeme cukr a za občasného míchání povaříme asi 4 minuty. Přidáme citronovou kůru z 1 ks citronu, vymačkanou šťávu z 1 ks pomeranče a zamícháme. Smetanu smícháme s pudinkovým práškem a vanilkovým cukrem, přilijeme k jahodám, mícháním přivedeme k varu a vaříme do zahoustnutí polevy. |
Poznámka
Knedlíky servírujeme teplé na nahřátém talíři s vyšlehanou šlehačkou a ozdobené mátou.