Špenátový koláč z listového těsta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špenátový koláč z listového těsta
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 40450 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 ks | Cibule |
450 g | Listové těsto |
80 g | Máslo jihočeské |
2 kávová lžička | Pepř černý mletý |
300 g | Špenát mražený |
1 kávová lžička | Sůl |
100 g | Sýr Eidam cihla 45% |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 200,9mg |
Draslík | 111,7mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,2mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Sůl, Sýr Eidam cihla 45%, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Listové těsto, Máslo jihočeské, Pepř černý mletý, Špenát mražený mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Špenátový koláč z listového těsta postup přípravy receptu:
1 | Špenát rozmrazíme, propláchneme a necháme odkapat. Na pánvi rozpálíme 50 g másla, osmahneme na malé kostky nakrájenou cibuli, přidáme špenát, rozklepneme vejce, osolíme, opepříme a chvilku podusíme. |
2 | Listové těsto rozválíme na moukou posypaném válu, vykrojíme z něho dva pláty podle velikosti formy, ve které budeme koláč péct. Formu vymažeme máslem a položíme první plát těsta, který také potřeme máslem. Na něj natřeme špenátovou směs, posypeme nastrouhaným sýrem a přiklopíme druhým plátem, potřeme máslem a těsto pokapeme vodou, vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme přibližně 30 minut. |
3 | Upečený koláč vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout a nakrájíme na úhledné čtverce nebo obdélníky. |
Poznámka
Koláč podáváme studený, jako předkrm k velikonočnímu stolu.
Dnes jsem vybrala k realizaci tento koláč. Mraženou zeleninu neproplachuji, takže jsem špenát pouze vymačkala od přebytečné vody, přidala jsem vlastní mražený mangold a místo eidamu goudu (eidam nemáme rádi), jinak vše dle receptu. Koláč je chutný, rychlý a jednoduchý, dávám palec nahoru