Bratislavská vepřová plec - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bratislavská vepřová plec
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 407 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
40 g | Celer bulvový |
200 g | Cibule |
100 g | Citrony |
40 g | Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný |
500 ml | Mléko polotučné |
80 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
40 g | Mrkev kořen |
50 g | Okurky nakládané |
50 g | Protlak rajčatový |
100 ml | Smetana 12% (konzumní) |
30 g | Sůl |
150 g | Tuk |
750 g | Vepřová plec |
600 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 76,5mg |
Draslík | 277,7mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 93,2mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,3mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Citrony, Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný, Okurky nakládané, Sůl, Tuk, Vepřová plec, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Protlak rajčatový, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bratislavská vepřová plec postup přípravy receptu:
1 | Vepřovou plec omyjeme, osušíme, svineme ji jako závin, upevníme provázkem a osolíme. |
2 | Cibuli oloupeme, na drobno nakrájíme a osmažíme v tuku dorůžova. |
3 | Do základu přidáme maso, opečeme je, přidáme rajčatový protlak a mírně podlijeme vodou. Pod poklicí zvolna dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme a podléváme teplou vodou. |
4 | Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme a zalijeme vodou. Přidáme citronovou šťávu, rozmícháme a provaříme. Během varu přilijeme mléko, omáčku dosolíme a přilijeme smetanu. |
5 | Provařenou omáčku procedíme přes hustý cedník a přimícháme do ní vařenou zeleninu nakrájenou na nudličky, okurky a scezený hrášek. Omáčku ještě krátce převaříme. |
6 | Před porcováním odstraníme z plece provázek. |
Parádní recept na bratislavskou plec, snad stejný, jako v Recepturách teplých pokrmů. Na jednu porci dávám 100 - 120 g masa. Maso jsem nesvazovala provázkem. Kdo nechce šťávu vydusit až na tuk, může zahustit moukou rozmíchanou ve vodě. Omáčka se pak musí nechat důkladně provařit, kolem 30 minut. Já osobně dělávám tzv. suchou jíšku, což je mouka opražená nasucho. Nechám zchladnout, prosiju a skladuju v uzavřené sklenici.
Zdravím. Tu jíšku dáváš jako zahuštění ředěnou vodou nebo ji přidáváš za sucha ? Dík Jirka