Rybí polévka (bujabéza)

Celkový čas:
35 minut
Doba přípravy:
10 minut
Doba vaření:
25 minut

Ingredience

Počet porcí
1 ks
Bylinky čerstvé - svazek
1 ks
Celer řapíkatý
1 ks
Cibule
1 ks
Fenykl čerstvý
12 ks
Garnát obecný
200 g
Makrela obecná
200 g
Mušle slávky
1 polévková lžíce
Olej olivový
1 dl
Pastis
100 g
Petržel - nať
1 ks
Pórek
2 polévková lžíce
Protlak rajčatový
800 g
Rajčata loupaná (konzervovaná)
1 špetka
Šafrán
200 g
Treska obecná
200 g
Treska tmavá
80 ml
Víno bílé
500 ml
Vývar zeleninový
1 ks
Pomeranče

Postup

1

Na středním plameni rozpálíme olivový olej, použijeme větší hrnec, přidáme nakrájenou cibuli a 2 - 3 minuty restujme, přisypeme prolisovaný česnek, směs svázaných bylinek (2 bobkové listy, 1 snítka rozmarýnu, 5 snítek tymiánu, 2 snítky saturejky), zeleninu pokrájenou na větší kostky (řapíkatý celer, fenykl, střední pórek) a ještě minutu restujeme.

2

Vlijeme bílé víno, na mírném plameni asi polovinu necháme vyvařit. Poté přidáme zeleninový vývar, rozkrájená oloupaná konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, mletý šafrán na špičku nože, pomerančovou kůru a šťávu, přivedeme k varu za stálého míchání, 15 minut vaříme.

3

Přidáme 3 druhy ryb (200 g tresky obecné, 200 g tresky tmavé, 200 g makrely), očištěné syrové garnáty, očištěné mušle zbavené vousů a vaříme asi 5 minut, mušle by se měly otevřít. Několikrát promícháme. Přihodíme drobně krájenou rovnou petrželovou nať a úplně nakonec (těsně před podáváním) přilijeme 1 dl pastisu (nebo jiného anýzového likéru).

Nutriční hodnoty

Kalorie 582 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 54 g
Tuky 14 g
Uhlovodany 52 g
Cholesterol 70,9 mg
Draslík 2 g
Sodík 1 g
Vláknina 19 g
Vitamín A 527,7 mg
Vitamín B6 0,7 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 121,7 mg
Vitamín E 3,5 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 8,6 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz