Rybí polévka (bujabéza)
- Celkový čas:
- 35 minut
- Doba přípravy:
- 10 minut
- Doba vaření:
- 25 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 1 ks
- Bylinky čerstvé - svazek
- 1 ks
- Celer řapíkatý
- 1 ks
- Cibule
- 1 ks
- Fenykl čerstvý
- 12 ks
- Garnát obecný
- 200 g
- Makrela obecná
- 200 g
- Mušle slávky
- 1 polévková lžíce
- Olej olivový
- 1 dl
- Pastis
- 100 g
- Petržel - nať
- 1 ks
- Pórek
- 2 polévková lžíce
- Protlak rajčatový
- 800 g
- Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 1 špetka
- Šafrán
- 200 g
- Treska obecná
- 200 g
- Treska tmavá
- 80 ml
- Víno bílé
- 500 ml
- Vývar zeleninový
- 1 ks
- Pomeranče
Postup
1 | Na středním plameni rozpálíme olivový olej, použijeme větší hrnec, přidáme nakrájenou cibuli a 2 - 3 minuty restujme, přisypeme prolisovaný česnek, směs svázaných bylinek (2 bobkové listy, 1 snítka rozmarýnu, 5 snítek tymiánu, 2 snítky saturejky), zeleninu pokrájenou na větší kostky (řapíkatý celer, fenykl, střední pórek) a ještě minutu restujeme. |
2 | Vlijeme bílé víno, na mírném plameni asi polovinu necháme vyvařit. Poté přidáme zeleninový vývar, rozkrájená oloupaná konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, mletý šafrán na špičku nože, pomerančovou kůru a šťávu, přivedeme k varu za stálého míchání, 15 minut vaříme. |
3 | Přidáme 3 druhy ryb (200 g tresky obecné, 200 g tresky tmavé, 200 g makrely), očištěné syrové garnáty, očištěné mušle zbavené vousů a vaříme asi 5 minut, mušle by se měly otevřít. Několikrát promícháme. Přihodíme drobně krájenou rovnou petrželovou nať a úplně nakonec (těsně před podáváním) přilijeme 1 dl pastisu (nebo jiného anýzového likéru). |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 582 kcal |
Bílkoviny | 40 g |
Sacharidy | 54 g |
Tuky | 14 g |
Uhlovodany | 52 g |
Cholesterol | 70,9 mg |
Draslík | 2 g |
Sodík | 1 g |
Vláknina | 19 g |
Vitamín A | 527,7 mg |
Vitamín B6 | 0,7 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 121,7 mg |
Vitamín E | 3,5 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 8,6 mg |
Komentáře a hodnocení