Vepřová kýta s glazovaným povrchem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřová kýta s glazovaným povrchem
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 45243 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
180 g | Cukr třtinový |
2 polévková lžíce | Hořčice |
1 hrst | Hřebíček |
80 g | Marmeláda zázvorová |
5 kg | Vepřová kýta uzená |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 12,5mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr třtinový, Hřebíček mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice, Marmeláda zázvorová, Vepřová kýta uzená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřová kýta s glazovaným povrchem postup přípravy receptu:
1 | Nejprve připravíme směs na glazování. V kastrůlku z nerezu smícháme hnědý nerafinovaný cukr, 2 lžíce dijonské hořčice a zázvorový džem, na mírném ohni ohříváme za neustálého míchání. Stáhneme z ohně, když se směs začne rozpouštět. |
2 | Z uzené vepřové šunky opatrně stáhneme kůži a odstraníme zbylý tuk. |
3 | Do masa vyřežeme kočtvercovou mřížku, asi 1/2 cm do hloubky. Do překřížených zářezů zabodneme hřebíček a na závěr natřeme připravenou glazurou. |
4 | Na roštu velkého pekáče pečeme 2 hodiny v troubě zahřáté na 180°C, poléváme vypečenou šťávou, aby se vytvořila zlatohnědá kůrka. |
5 | Nakrájíme na plátky a podáváme. |
Poznámka
Glazování - potírání povrchu některých potravin tekutinou, aby jim dodala lesklý vzhled. Může se potírat i vajíčkem, mlékem nebo medem. Šunku uchováváme v utěrce namočené v roztoku vody a octa. Vydrží v chladničce 2-3 týdny. Zázvorový džem můžeme nahradit marmeládou z fíků s čerstvým nastrouhaným zázvorem.