Lehký žitný chléb s kmínem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lehký žitný chléb s kmínem
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46337 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
2 polévková lžíce | Cukr třtinový |
1 kávová lžička | Droždí sušené |
1 polévková lžíce | Kmín celý |
25 g | Máslo čerstvé |
100 g | Mouka pšeničná celozrnná |
150 g | Mouka pšeničná hladká |
200 g | Mouka žitná |
1,5 kávová lžička | Sůl |
2,8 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 5,0mg |
Draslík | 58,6mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr třtinový, Droždí sušené, Kmín celý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná celozrnná, Mouka pšeničná hladká, Mouka žitná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lehký žitný chléb s kmínem postup přípravy receptu:
1 | Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme vodu, přidáme máslo, cukr a sůl. Všechny druhy mouku důkladně promícháme a směs přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami. Do jednoho rohu pečicí nádoby nasypeme kmín a vše poprášíme droždím. |
2 | Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. |
3 | Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na základní program a středně propečenou kůrku, a zapneme. |
4 | Po ukončení pečení přístroj vypneme a v rukavicích z něj vyndáme pečicí nádobu. Chléb vyklopíme a necháme vychladnout. |
Poznámka
Žitné chleby se velmi často koření kmínem, protože obě chuti se velmi dobře doplňují. Jsou vhodné pro přípravu různých druhů sendvičů. Doba pečení se může lišit podle typu a výkonu pečicí trouby.
Moc dobrý chlebík, na mě jen trochu sladší, příště dám méně cukru, ale to je o chuti každého. Kmín jsem dala napůl celý s drceným. Pokud uhlídám, tak po posledním hlazení vytáhnu háky a těsto urovnám. Tentokrát to neklaplo :-) Dávám palec nahoru a doporučuji.