Francouzské brambory
- Celkový čas:
- 110 minut
- Doba přípravy:
- 20 minut
- Doba vaření:
- 90 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 3000 g
- Brambory
- 180 g
- Cibule
- 200 ml
- Mléko polotučné
- 1 g
- Pepř černý mletý
- 150 ml
- Smetana 12% (konzumní)
- 100 g
- Strouhanka
- 30 g
- Sůl
- 160 g
- Tuk
- 240 g
- Vejce slepičí
- 500 g
- Vepřová uzená plec
Postup
1 | Uzenou vepřovou plec omyjeme, uvaříme téměř doměkka a nakrájíme na kostičky. |
2 | Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a po vychladnutí nakrájíme na plátky. |
3 | Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a po vychladnutí nakrájíme na silnější kolečka. |
4 | Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a osmažíme dorůžova na polovině tuku. |
5 | Zapékací misku nebo pekáč vymažeme zbylým tukem a vysypeme strouhankou. Na dno rozložíme polovinu nakrájených brambor, mírně osolíme, opepříme a na brambory nasypeme nakrájené uzené maso. Na maso položíme plátky vajec a posypeme je smaženou cibulí. Navrch rozložíme zbylé brambory, osolíme je a opepříme a pokapeme zbývajícím rozpuštěným tukem. |
6 | Francouzské brambory dáme do vyhřáté trouby a po částečném propečení zalijeme osolenými vejci, rozšlehanými s mlékem a smetanou. Pečeme, až zálivka z vajec ztuhne a povrch je opečený dozlatova. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 511 kcal |
Bílkoviny | 21 g |
Sacharidy | 46 g |
Tuky | 28 g |
Uhlovodany | 45 g |
Cholesterol | 154,7 mg |
Draslík | 1 g |
Sodík | 2 g |
Vláknina | 16 g |
Vitamín A | 117,2 mg |
Vitamín B6 | 0,8 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 35,5 mg |
Vitamín E | 0,4 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 25,7 mg |
V receptu, v ingrediencích chybí vajíčka určená na zalití a zapečení brambor. Na 10 porcí je třeba 160 g, což jsou 4 kusy. Na uvaření 240 g, což je 6 ks, to je v receptu správně. Jinak recept doporučuji, pochází z Receptur, jídlo je fajn. Já osobně nekrájím na plátky, ale na menší hranolky. Jídlo jsem doplnila salátem z kysaného zelí s mrkví. Za mě palec nahoru
Francouzské brambory mohu doporučit!
Komentáře a hodnocení