Francouzské brambory

Celkový čas:
110 minut
Doba přípravy:
20 minut
Doba vaření:
90 minut

Ingredience

Počet porcí
3000 g
Brambory
180 g
Cibule
200 ml
Mléko polotučné
1 g
Pepř černý mletý
150 ml
Smetana 12% (konzumní)
100 g
Strouhanka
30 g
Sůl
160 g
Tuk
240 g
Vejce slepičí
500 g
Vepřová uzená plec

Postup

1

Uzenou vepřovou plec omyjeme, uvaříme téměř doměkka a nakrájíme na kostičky.

2

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a po vychladnutí nakrájíme na plátky.

3

Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a po vychladnutí nakrájíme na silnější kolečka.

4

Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a osmažíme dorůžova na polovině tuku.

5

Zapékací misku nebo pekáč vymažeme zbylým tukem a vysypeme strouhankou. Na dno rozložíme polovinu nakrájených brambor, mírně osolíme, opepříme a na brambory nasypeme nakrájené uzené maso. Na maso položíme plátky vajec a posypeme je smaženou cibulí. Navrch rozložíme zbylé brambory, osolíme je a opepříme a pokapeme zbývajícím rozpuštěným tukem.

6

Francouzské brambory dáme do vyhřáté trouby a po částečném propečení zalijeme osolenými vejci, rozšlehanými s mlékem a smetanou. Pečeme, až zálivka z vajec ztuhne a povrch je opečený dozlatova.

Nutriční hodnoty

Kalorie 511 kcal
Bílkoviny 21 g
Sacharidy 46 g
Tuky 28 g
Uhlovodany 45 g
Cholesterol 154,7 mg
Draslík 1 g
Sodík 2 g
Vláknina 16 g
Vitamín A 117,2 mg
Vitamín B6 0,8 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 35,5 mg
Vitamín E 0,4 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 25,7 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz
Aleisa
Francouzské brambory
V receptu, v ingrediencích chybí vajíčka určená na zalití a zapečení brambor. Na 10 porcí je třeba 160 g, což jsou 4 kusy. Na uvaření 240 g, což je 6 ks, to je v receptu správně. Jinak recept doporučuji, pochází z Receptur, jídlo je fajn. Já osobně nekrájím na plátky, ale na menší hranolky. Jídlo jsem doplnila salátem z kysaného zelí s mrkví. Za mě palec nahorusmile

Karel Svoboda
Francouzské brambory
Francouzské brambory mohu doporučit!

vili
Francouzské brambory
V zapékací misce jsem již dlouho nedělal. Francouzské brambory se povedly, opravdu výborný recept. Též doporučuji. sunglasses

sonizna
Francouzské brambory
Klasika, která se neomrzí! Moc dobré!