Zapékané slávky se žloutkovým krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapékané slávky se žloutkovým krémem
Zapékané slávky se žloutkovým krémem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 47303 |
Kategorie: | Krémy, polevy |
Ingredience
2 ks | Citrony |
1,5 kg | Mušle slávky |
3 polévková lžíce | Olej sezamový |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
Na vaření slávek | |
---|---|
1 kávová lžička | Sůl |
3 dl | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Blanšírovaná zelenina | |
120 g | Celer řapíkatý |
150 g | Karotka |
80 g | Pastinák |
0,5 kávová lžička | Sůl |
7 dl | Voda pitná |
Omáčka | |
2 kávová lžička | Citronová šťáva |
180 g | Máslo čerstvé |
2 špetka | Pepř citronový |
2 špetka | Sůl |
3 polévková lžíce | Sýr Gouda 45% |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 724,6mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 76,1mg |
Vitamín E | 3,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 66,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Mušle slávky, Olej sezamový, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Celer řapíkatý, Karotka, Sůl, Voda pitná, Citronová šťáva, Sůl, Sýr Gouda 45%, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Petržel - nať, Pastinák, Máslo čerstvé, Pepř citronový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapékané slávky se žloutkovým krémem postup přípravy receptu:
1 | Čerstvé slávky důkladně kartáčem očistíme, pod tekoucí vodou důkladně omyjeme a pak jim odstraníme tykadla. Omyjeme a osušíme citrón a nakrájíme ho na čtvrtky. |
2 | V hrnci přivedeme k varu 3 dl bílého vína s 1 dl vody a 1 lžičkou soli. Slávky zprudka vaříme 2 minuty, poté je vyjmeme, neotevřené škeble vyhodíme. |
3 | Očistíme a omyjeme karotku, řapíkatý celer, pastinák. Zeleninu nakrájíme na tenké nudličky. Petrželku a listy řapíkatého celeru odložíme na ozdobu. |
4 | V druhém hrnci přivedeme k varu 7 dl vody s 0.5 lžičkou soli. Když přijde k varu, dáme do ní pokrájenou kořenovou zeleninu a povaříme ji necelou minutu. Pak scedíme, ochladíme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Vymažeme zapékací mísu olejem, na dno položíme povařenou zeleninu, na ni poklademe poloviny škeblí se slávkami. |
5 | V rendlíku rozpustíme máslo. Do mísy dáme vaječné žloutky a za stálého šlehání přidáme sůl, pepř, citrónovou šťávu a pomalu přidáváme máslo a zašleháváme. Nakonec přimícháme 6 lžic vody ze slávek a jemně nastrouhaný sýr. Každou slávku přelijeme vaječnou omáčkou. |
6 | Slávky pečeme v předem vyhřáté troubě na 220 °C přibližně 10-15 minut. Zapečené slávky ozdobíme citrónem, natí petrželky, celeru a ihned podáváme. |