Jemný hovězí guláš - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jemný hovězí guláš
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 47751 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
3 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
750 g | Hovězí plec |
1,5 dl | Hovězí vývar základní |
1 hrst | Mouka pšeničná hladká |
4 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Paprika mletá sladká |
1 špetka | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
1 dl | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 152,5mg |
Draslík | 754,5mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,2mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 30,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Hovězí plec, Hovězí vývar základní, Olej rostlinný, Paprika mletá sladká, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jemný hovězí guláš postup přípravy receptu:
1 | Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme, prolisujeme a v misce utřeme se solí. Hovězí maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky a osolíme. |
2 | Ve velké pánvi rozehřejeme olej, osmahneme na něm nakrájenou cibuli, přisypeme sladkou mletou papriku a chvíli smažíme. Potom přidáme nakrájené hovězí maso a při stálém míchání je po všech stranách opečeme. Zmírníme oheň a opékáme, dokud maso nepustí šťávu. Pak přilijeme část vývaru, přidáme rajčatový protlak a prolisovaný česnek, vše důkladně promícháme a přikryté pokličkou dusíme. Během dušení občas zamícháme a podle potřeby přiléváme vývar. |
3 | Z mouky a 2 lžic oleje připravíme na malé pánvičce světlou jíšku. Když je maso téměř měkké, jíškou guláš zahustíme, nakonec ještě zjemníme přimícháním smetany a vše krátce povaříme. |
Poznámka
Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky.
Chuťově byl dobrý. Dělala jsem na sádle. Jen jsem myslela, že rozmražuji plec. Nemám to popsáno a mezi tou směskou hovězího jsem teď zmrlou identifikovala pouze svíčkovou a vysoký roštěnec. Samozřejmě místo špetek v ingrediencích dát lžičky, kromě pepře.