Kynuté lívance se sladkým zelím
- Celkový čas:
- 35 minut
- Doba přípravy:
- 20 minut
- Doba vaření:
- 15 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 1 dl
- Olej slunečnicový
- 0,5 polévková lžíce
- Cukr krupice
- 1 kávová lžička
- Kmín drcený
- 2 polévková lžíce
- Máslo čerstvé
- 0,5 kávová lžička
- Pepř černý mletý
- 1,5 kávová lžička
- Sůl
- 350 g
- Zelí hlávkové bílé
- 70 g
- Máslo čerstvé
- 2 dl
- Mléko plnotučné
- 250 g
- Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 ks
- Vejce slepičí
- 1 kávová lžička
- Cukr krupice
- 12 g
- Droždí
- 0,5 dl
- Mléko plnotučné
Postup
1 | Hlávku čerstvého zelí očistíme a rozkrojíme. Použijeme jen jednu polovinu, z které vykrojíme košťál a zelí pokrájíme na tenké proužky. Dáme je do mísy, posypeme solí, pepřem, kmínem a rukou je promačkáme. V hrnci rozehřejeme máslo, na něj dáme zelí a pod poklicí dusíme asi 10 minut. Podle chuti přidáme ještě k zelí cukr. |
2 | Do hrnečku dáme 0.5 dl vlažného mléka, přidáme do něj kvasnice s lžičkou cukru. V míse utřeme máslo, přidáme vejce, mléko, kvásek. Promícháme a přisypeme mouku. Směs rozmixujeme ručním tyčovým mixérem dohladka. Nakonec přimícháme podušené zelí, ze kterého jsme scedili přebytečnou šťávu. Těsto by mělo být dosti husté, ale musí se lít. |
3 | V pánvi rozpálíme olej, naběračkou naléváme těsto, pohybem pánve je rozlijeme po pánvi a smažíme dozlatova z každé strany (přibližně po 2 minutách). Lívance podáváme teplé. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 578 kcal |
Bílkoviny | 15 g |
Sacharidy | 59 g |
Tuky | 32 g |
Uhlovodany | 10 g |
Cholesterol | 161,9 mg |
Draslík | 298,6 mg |
Sodík | 458,1 mg |
Vláknina | 9 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,2 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 32,2 mg |
Vitamín E | 1,6 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 420,9 mg |
Komentáře a hodnocení