Kynuté lívance se sladkým zelím

Celkový čas:
35 minut
Doba přípravy:
20 minut
Doba vaření:
15 minut

Ingredience

Počet porcí
1 dl
Olej slunečnicový
0,5 polévková lžíce
Cukr krupice
1 kávová lžička
Kmín drcený
2 polévková lžíce
Máslo čerstvé
0,5 kávová lžička
Pepř černý mletý
1,5 kávová lžička
Sůl
350 g
Zelí hlávkové bílé
70 g
Máslo čerstvé
2 dl
Mléko plnotučné
250 g
Mouka pšeničná hladká T 650
2 ks
Vejce slepičí
1 kávová lžička
Cukr krupice
12 g
Droždí
0,5 dl
Mléko plnotučné

Postup

1

Hlávku čerstvého zelí očistíme a rozkrojíme. Použijeme jen jednu polovinu, z které vykrojíme košťál a zelí pokrájíme na tenké proužky. Dáme je do mísy, posypeme solí, pepřem, kmínem a rukou je promačkáme. V hrnci rozehřejeme máslo, na něj dáme zelí a pod poklicí dusíme asi 10 minut. Podle chuti přidáme ještě k zelí cukr.

2

Do hrnečku dáme 0.5 dl vlažného mléka, přidáme do něj kvasnice s lžičkou cukru. V míse utřeme máslo, přidáme vejce, mléko, kvásek. Promícháme a přisypeme mouku. Směs rozmixujeme ručním tyčovým mixérem dohladka. Nakonec přimícháme podušené zelí, ze kterého jsme scedili přebytečnou šťávu. Těsto by mělo být dosti husté, ale musí se lít.

3

V pánvi rozpálíme olej, naběračkou naléváme těsto, pohybem pánve je rozlijeme po pánvi a smažíme dozlatova z každé strany (přibližně po 2 minutách). Lívance podáváme teplé.

Nutriční hodnoty

Kalorie 578 kcal
Bílkoviny 15 g
Sacharidy 59 g
Tuky 32 g
Uhlovodany 10 g
Cholesterol 161,9 mg
Draslík 298,6 mg
Sodík 458,1 mg
Vláknina 9 g
Vitamín A 0,0 mg
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 32,2 mg
Vitamín E 1,6 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 420,9 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz