Trnkové víno ze Šumavy
- Celkový čas:
- 60 minut
- Doba přípravy:
- 60 minut
- Doba vaření:
- 0 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 3 kg
- Cukr krupice
- 5 l
- Trnky
- 3 dl
- Víno burgundské
- 6 l
- Voda pitná
- 1 dl
- Víno burgundské
- 2 dl
- Voda pitná
- 2 g
- Želatina
Postup
1 | Zralé trnky (5 litrů) přešlé mrazem očistíme, omyjeme, dáme do velké nádoby a rozmačkáme je (ale pecky ne). V 6 litrech vody rozpustíme 3 kg cukru, jeden sáček živných kvasinek (nebo 5 tabletek), 3 dl burgunského červeného vína a 2 dl protiželírovací směsi - želatinu zalijeme pitnou vodou a necháme nejméně 1 hodinu nabobtnat. Po nabobtnání ji rozpustíme ve vodě asi 60°C teplé. Roztok důkladně rozšleháme v malém množství vína (1 dl) a vlijeme za stálého míchání do celkového objemu. Znovu důkladně promícháme a smícháme s rozdrcenými trnkami. |
2 | Pomocí trychtýře ovocnou směs nalijeme do čistého 20 litrového suchého demižonu. Polovina zůstane prázdná, protože směs kvašením nabývá. Uzavřeme kvasnou zátkou. |
3 | Víno kvasí 2-3 týdny. Každý den je nutné, aby jsme víno v demižónu pořádně protřásli. Po době kvašení z vylisování odměříme 10 litrů (případně můžeme dolít vodou). Víno dáme na tmavé chladné místo, aby se samo vyčistilo. Čířením víno stabilizujeme. Poté víno stáčíme do lahví. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 621 kcal |
Bílkoviny | 1 g |
Sacharidy | 145 g |
Tuky | 2 g |
Uhlovodany | 145 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Draslík | 2,4 mg |
Sodík | 11,3 mg |
Vláknina | 36 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,0 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 0,0 mg |
Vitamín E | 0,0 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 0,1 mg |
Komentáře a hodnocení