Trnkové víno ze Šumavy

Celkový čas:
60 minut
Doba přípravy:
60 minut
Doba vaření:
0 minut

Ingredience

Počet porcí
3 kg
Cukr krupice
5 l
Trnky
3 dl
Víno burgundské
6 l
Voda pitná
1 dl
Víno burgundské
2 dl
Voda pitná
2 g
Želatina

Postup

1

Zralé trnky (5 litrů) přešlé mrazem očistíme, omyjeme, dáme do velké nádoby a rozmačkáme je (ale pecky ne). V 6 litrech vody rozpustíme 3 kg cukru, jeden sáček živných kvasinek (nebo 5 tabletek), 3 dl burgunského červeného vína a 2 dl protiželírovací směsi - želatinu zalijeme pitnou vodou a necháme nejméně 1 hodinu nabobtnat. Po nabobtnání ji rozpustíme ve vodě asi 60°C teplé. Roztok důkladně rozšleháme v malém množství vína (1 dl) a vlijeme za stálého míchání do celkového objemu. Znovu důkladně promícháme a smícháme s rozdrcenými trnkami.

2

Pomocí trychtýře ovocnou směs nalijeme do čistého 20 litrového suchého demižonu. Polovina zůstane prázdná, protože směs kvašením nabývá. Uzavřeme kvasnou zátkou.

3

Víno kvasí 2-3 týdny. Každý den je nutné, aby jsme víno v demižónu pořádně protřásli. Po době kvašení z vylisování odměříme 10 litrů (případně můžeme dolít vodou). Víno dáme na tmavé chladné místo, aby se samo vyčistilo. Čířením víno stabilizujeme. Poté víno stáčíme do lahví.

Nutriční hodnoty

Kalorie 621 kcal
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 145 g
Tuky 2 g
Uhlovodany 145 g
Cholesterol 0,0 mg
Draslík 2,4 mg
Sodík 11,3 mg
Vláknina 36 g
Vitamín A 0,0 mg
Vitamín B6 0,0 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 0,0 mg
Vitamín E 0,0 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 0,1 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz