Kukuřičný vývar s opečenou hlívou dochucený humrovým olejem
- Celkový čas:
- 90 minut
- Doba přípravy:
- 20 minut
- Doba vaření:
- 70 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 4 stroužek
- Česnek
- 100 g
- Cibule
- 4 ks
- Cibulka jarní
- 500 g
- Hlíva ústřičná
- 350 g
- Kukuřice
- 50 g
- Máslo čerstvé
- 150 ml
- Olej olivový
- 1 polévková lžíce
- Pažitka
- 15 g
- Pepř černý mletý
- 15 g
- Sůl
- 1,5 l
- Vývar zeleninový
Postup
1 | Hlívu důkladně nožem očistíme, příliš dlouhé nožičky zkrátíme, zakápneme olivovým olejem, ochutíme solí, pepřem a přidáme na plátky pokrájený česnek. Odložíme do lednice, necháme několik hodin marinovat, těsně před podáváním vyjmeme, při střední teplotě opékáme na pánvi po cca 5 - 7 minut. |
2 | Kukuřičná zrna zalijeme vývarem, přivedeme k varu a povaříme přibližně 30 minut. Poté je scedíme, část kukuřice odložíme na dozdobení, polévku necháme na mírném ohni ještě dalších 30 minut pomalu odvařovat. |
3 | Mezitím cibuli na jemno nasekáme, necháme zpěnit na rozpáleném másle. Přidáme vařenou kukuřici, společně restujeme dalších cca 10 minut. Zalijeme připravenou polévkou, krátce povaříme a pomocí ponorného mixéru důkladně rozšleháme. Dle chuti osolíme, opepříme, scedíme přes jemný cedník. Polévku udržujeme teplou. |
4 | Nať jarní cibulky opláchneme, pokrájíme na delší kousky, krátce ji osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme kukuřici odloženou na dekoraci a prohřejeme. Na závěr mírně osolíme. |
5 | Při servírování rozdělíme horkou polévku do misek, doprostřed každé vložíme orestovanou nať cibulky, kolem dozdobíme houbami. Poypeme kukuřicí a nasekanou pažitkou, zakápneme humrovým olejem, ihned podáváme. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 796 kcal |
Bílkoviny | 16 g |
Sacharidy | 68 g |
Tuky | 53 g |
Uhlovodany | 63 g |
Cholesterol | 17,4 mg |
Draslík | 532,1 mg |
Sodík | 3 g |
Vláknina | 9 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,3 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 24,8 mg |
Vitamín E | 2,3 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 15,3 mg |
Komentáře a hodnocení