Kukuřičný vývar s opečenou hlívou dochucený humrovým olejem

Celkový čas:
90 minut
Doba přípravy:
20 minut
Doba vaření:
70 minut

Ingredience

Počet porcí
4 stroužek
Česnek
100 g
Cibule
4 ks
Cibulka jarní
500 g
Hlíva ústřičná
350 g
Kukuřice
50 g
Máslo čerstvé
150 ml
Olej olivový
1 polévková lžíce
Pažitka
15 g
Pepř černý mletý
15 g
Sůl
1,5 l
Vývar zeleninový

Postup

1

Hlívu důkladně nožem očistíme, příliš dlouhé nožičky zkrátíme, zakápneme olivovým olejem, ochutíme solí, pepřem a přidáme na plátky pokrájený česnek. Odložíme do lednice, necháme několik hodin marinovat, těsně před podáváním vyjmeme, při střední teplotě opékáme na pánvi po cca 5 - 7 minut.

2

Kukuřičná zrna zalijeme vývarem, přivedeme k varu a povaříme přibližně 30 minut. Poté je scedíme, část kukuřice odložíme na dozdobení, polévku necháme na mírném ohni ještě dalších 30 minut pomalu odvařovat.

3

Mezitím cibuli na jemno nasekáme, necháme zpěnit na rozpáleném másle. Přidáme vařenou kukuřici, společně restujeme dalších cca 10 minut. Zalijeme připravenou polévkou, krátce povaříme a pomocí ponorného mixéru důkladně rozšleháme. Dle chuti osolíme, opepříme, scedíme přes jemný cedník. Polévku udržujeme teplou.

4

Nať jarní cibulky opláchneme, pokrájíme na delší kousky, krátce ji osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme kukuřici odloženou na dekoraci a prohřejeme. Na závěr mírně osolíme.

5

Při servírování rozdělíme horkou polévku do misek, doprostřed každé vložíme orestovanou nať cibulky, kolem dozdobíme houbami. Poypeme kukuřicí a nasekanou pažitkou, zakápneme humrovým olejem, ihned podáváme.

Nutriční hodnoty

Kalorie 796 kcal
Bílkoviny 16 g
Sacharidy 68 g
Tuky 53 g
Uhlovodany 63 g
Cholesterol 17,4 mg
Draslík 532,1 mg
Sodík 3 g
Vláknina 9 g
Vitamín A 0,0 mg
Vitamín B6 0,3 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 24,8 mg
Vitamín E 2,3 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 15,3 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz