Pečené jehněčí kotletky s dýňovou nádivkou, máslovými kaštany a brusinkovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečené jehněčí kotletky s dýňovou nádivkou, máslovými kaštany a brusinkovou omáčkou
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 53988 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 polévková lžíce | Bazalka |
50 g | Brusinky |
350 g | Dýně |
500 g | Jehněčí kotlety |
20 ks | Kaštany jedlé |
100 g | Kompot brusinkový |
1 kávová lžička | Koriandr čerstvý |
100 g | Máslo čerstvé |
200 ml | Mléko plnotučné |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
500 g | Pečivo pšeničné běžné máslové |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1 kávová lžička | Rozmarýn čerstvý |
1 kávová lžička | Šalvěj čerstvá |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
2 špetka | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
150 ml | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 231g |
---|---|
Cholesterol | 362,8mg |
Draslík | 3g |
Vláknina | 27g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 2,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 210,3mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 351,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Dýně, Jehněčí kotlety, Kaštany jedlé, Koriandr čerstvý, Rozmarýn čerstvý, Šalvěj čerstvá, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brusinky, Kompot brusinkový, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Olej olivový, Pečivo pšeničné běžné máslové, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečené jehněčí kotletky s dýňovou nádivkou, máslovými kaštany a brusinkovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Žlutou dýni omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme dužinu a část z ní nakrájíme na malé kostičky. Z očištěné kudrnky a části bazalky otrháme lístky a ty nasekáme. Pečivo pokrájíme na menší kostky. Vejce rozklepneme a bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Žloutky rozšleháme s mlékem a směsí pokapeme pečivo. Mírně osolíme, posypeme nasekanými bylinkami, přidáme lžičku másla a dýňovou dužinu. Promícháme a poté zlehka zapracujeme bílkový sníh. |
2 | Nádivku přemístíme do máslem vymazané a strouhankou vysypané velké formy, vložíme do trouby předehřáté na 130 °C. Pečeme nejprve 30 minut zakryté, poté odklopíme a dopékáme dalších 10 minut. |
3 | Mezitím důkladně očistíme kotletky, odstraníme šlachy a blány a kostičky nožem doběla dočistíme. Rozmarýn, zbylou bazalku, šalvěj a koriandr najemno nasekáme a smícháme s olivovým olejem. Směsí potřeme maso, kosti zachováme čisté. Kotletky krátce orestujeme po všech stranách na grilu nebo rozpáleném ohni a upečeme v troubě při 200 °C. |
4 | Kaštany na ploché straně nožem nařízneme do křížku a v troubě předehřáté na 185 °C pečeme nasucho cca 10-15 minut. Po vyjmutí namočíme do vlažné vody a oloupeme. Odstraníme i vnitřní tmavou slupku. Přemístíme do pánve na zbylé přepuštěné a zhnědlé máslo, teplotu zmírníme, osolíme a necháme marinovat. |
5 | Do výpeku z masa vmícháme brusinky, brusinkový kompot a přilijeme červené víno. Až do servírování udržujeme teplé. |
6 | Do středů vyhřátých talířů postavíme klíny vykrojené z nádivky. O ně opřeme vždy tři kousky masa, přidáme kaštany a doplníme vinnými brusinkami. Ihned podáváme. |
Poznámka
Použijeme pouze část dýně, zbytek můžeme použít např. na polévku.