Pórkový krém se smetanou a tvarohovými hrudkami s rajčaty a lnem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pórkový krém se smetanou a tvarohovými hrudkami s rajčaty a lnem
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 54077 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
50 g | Krupice pohanková |
20 g | Lněné semínko |
100 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
800 g | Pórek |
2 ks | Rajčata |
3 ks | Šalotka |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
250 g | Tvaroh jemný |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
1 l | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 59g |
---|---|
Cholesterol | 225,1mg |
Draslík | 981,7mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,3mg |
Vitamín E | 2,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 34,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Rajčata, Šalotka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lněné semínko, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Pórek, Smetana 33% (šlehačka), Tvaroh jemný, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Krupice pohanková nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Pórkový krém se smetanou a tvarohovými hrudkami s rajčaty a lnem postup přípravy receptu:
1 | Semínka lnu necháme předem 2-3 dny klíčit na mokré gáze. Mezitím občas zarosíme vodou. Před přípravou polévky len odtrhneme, proláchneme ledovou vodou a necháme okapat. |
2 | Pórek očistíme a světlou část pokrájíme nadrobno. Vložíme do vody, vymyjeme a necháme osušit na sítu. Šalotku očistíme a najemno nasekáme. |
3 | V kastrolu rozpálíme máslo a cibuli s pórkem na něm necháme zpěnit. Zakryjeme poklicí a na středním ohni cca 10 minut podusíme. Poté přilijeme vývar, přivedeme k varu a přidáme smetanu. Zakryté dusíme při mírné teplotě dalších 10 minut. Poté vše přelijeme do mixéru a rozmixujeme na hladké pyré. Přes jemný cedník přecedíme, osolíme a opepříme dle chuti. Zjemníme máslem, případně ještě smetanou. |
4 | Na tvarohové hrudky vymačkáme tvaroh v utěrce, přidáme vejce, žloutek, pohankovou krupici, koření a mírně osolíme. Zakryjeme a na chladném místě necháme odležet cca 20 minut. Mezitím omyjeme rajčata, oloupeme, odstraníme semínka a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Smícháme se lnem a tvarohem. Pomocí lžíce odkrajujeme hrudky, které cca 3 minuty povaříme v osolené vodě nebo vývaru. Udržujeme teplé. |
5 | Polévku rozdělíme do misek, přidáme tvarohové nočky a ihned podáváme. |
Poznámka
Čas přípravy je bez doby na klíčení lnu 2-3 dny. Také bez doby na odležení tvarohu - 20 minut.