Zeleninová polévka s řeřichou
- Celkový čas:
- 25 minut
- Doba přípravy:
- 15 minut
- Doba vaření:
- 10 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 2 ks
- Mrkev kořen
- 1 ks
- Okurka salátová
- 1 špetka
- Pepř černý mletý
- 1 ks
- Pórek
- 1 ks
- Rajčata
- 30 g
- Řeřicha
- 1 ks
- Salát hlávkový
- 1 špetka
- Sůl
- 1 l
- Voda pitná
- 60 g
- Žampiony čerstvé
Postup
1 | Mrkev oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na tenké nudličky. Pórek očistíme, opláchneme studenou vodou a nakrájíme na tenká kolečka. Salát omyjeme studenou vodou, listy stočíme do ruličky a nakrájíme najemno. Rajče a okurku omyjeme a nakrájíme je na malé kousky. Řeřichu opláchneme studenou vodu a necháme ji okapat. Žampiony očistíme, opláchneme vodou a nakrájíme je na tenké plátky. |
2 | Nakrájenou mrkev a pórek vložíme do hrnce s vařící, mírně osolenou vodou a necháme je přibližně 5 minut vařit. Pak zeleninu z hrnce vyndáme, případně vývar slijeme a necháme pro další použití. Uvařenou mrkev a pórek v sítu prolijeme studenou vodou. |
3 | Do misek nebo talířů rozdělíme nakrájené listy salátu a řeřichu, přidáme uvařenou mrkev a pórek, nakrájené rajče a okurku i žampiony. Vše přelijeme vroucím vývarem, promícháme, dochutíme pepřem a solí a podáváme. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 80 kcal |
Bílkoviny | 3 g |
Sacharidy | 17 g |
Tuky | 115 g |
Uhlovodany | 12 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Draslík | 308,0 mg |
Sodík | 62,0 mg |
Vláknina | 8 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,2 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 13,4 mg |
Vitamín E | 0,7 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 2,7 mg |
Komentáře a hodnocení