Mátová zmrzlina s čokoládou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 28 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mátová zmrzlina s čokoládou
Celkový čas: | 28 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 8 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 56627 |
Kategorie: | Zmrzlina smetanová |
Ingredience
70 g | Čokoláda hořká |
20 g | Cukr vanilka |
60 g | Máta |
5 dl | Mléko polotučné |
1 špetka | Pepř bílý |
100 g | Smetana 33% (šlehačka) |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 238,7mg |
Draslík | 92,9mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,9mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Čokoláda hořká, Máta, Pepř bílý, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Mléko polotučné, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mátová zmrzlina s čokoládou postup přípravy receptu:
1 | Mátové listy omyjeme, lístky odtrháme od stonků. Čtvrtinu lístků odložíme stranou, zbylé drobně nasekáme. Ve vhodném kastrůlku svaříme smetanu s mlékem a vanilkovým cukrem. Stáhneme ze sporáku, vložíme nasekanou mátu, přiklopíme poklicí, necháme 5 - 8 minut namáčet a následně přecedíme přes sítko. |
2 | Žloutky spolu s cukrem a špetkou bílého pepře v horké vodní lázní vyšleháme na hustou pěnu. Postupně za stálého míchání do pěny přiléváme mátové mléko. Šleháme v lázni až do zhoustnutí směsi. Hustou směs vybereme z vodní lázně a rychle ji zchladíme v ledové vodě nebo v misce s ledem. Vlijeme do vhodné nádoby a uložíme do mrazáku lehce zmrazit. Po dobu mražení směs několikrát promícháme. Kdy je částečně zmražená, přimícháme nastrouhanou čokoládu, vlijeme do formiček na suflé nebo jiných formiček a vrátíme zpět do mrazáku. |
3 | Před podáváním formičky namočíme na pár sekund do horké vody a zmrzlinu vyklopíme na dezertní talíře. Každou porci ozdobíme lístky máty a podáváme. |
Poznámka
Zmrzlinu podáváme jako dezert. Můžeme ještě porce ozdobit jemně nasekanými oříšky či vyšlehanou šlehačkou.