Salát plný zdraví
- Celkový čas:
- 15 minut
- Doba přípravy:
- 15 minut
- Doba vaření:
- 0 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 1 ks
- Artyčoky čerstvé
- 400 g
- Chřest zelený
- 1 ks
- Cibulka jarní
- 2 polévková lžíce
- Citrónová šťáva
- 0,5 polévková lžíce
- Kopr čerstvý
- 80 g
- mozzarella třešinky
- 1 kávová lžička
- Olej chilli
- 2 polévková lžíce
- Olej olivový extra panenský
- 2 špetka
- Pepř bílý
- 1 polévková lžíce
- Petržel hladkolistá
- 1 hrst
- Rukola
- 1 hrst
- Salát Polníček
- 2 špetka
- Sůl
- 40 g
- Sýr Gran Moravia
- 2 ks
- Čekanka
Postup
1 | Očištěnou salátovou čekanku (žlutou a červenou), artyčoky, jarní cibulku, petrželku, kopr, listy salátu a rukoly omyjeme pod tekoucí vodou. Tvrdý sýr Gran Moravia nastrouháme na tenké plátky, malé kuličky mozzarelly rozkrojíme na poloviny. |
2 | Z čerstvého zeleného omytého chřestu odkrojíme 2-4cm tvrdé spodní části. Pokud je zelený chřest skutečně čerstvý, neloupeme ho. Nakrájíme ho spolu s jarní cibulkou na kroužky a dáme do mísy. Přidáme na proužky pokrájenou čekanku. Přidáme potrhané salátové listy, rukolu a pokrájené bylinky. |
3 | Z mladého artyčoku odkrojíme silný stonek, pak ho oloupeme, zbavíme chloupků, až zůstane mladé poupě, které hned pokapeme citrónovou šťávou (nebo potřeme rozkrojeným citrónem) a nakrájíme na proužky. Vše ve velké míse promícháme, pokapeme olivovým a chilli olejem, ochutíme solí, pepřem a znovu vše zlehka promícháme. |
4 | Salát rozdělíme do misek, každou porci ozdobíme rozkrájenou mozzarelou, posypeme plátky sýra a hned servírujeme. Dobrou chuť. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 149 kcal |
Bílkoviny | 9 g |
Sacharidy | 7 g |
Tuky | 10 g |
Uhlovodany | 6 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Draslík | 91,2 mg |
Sodík | 119,5 mg |
Vláknina | 2 g |
Vitamín A | 110,0 mg |
Vitamín B6 | 0,0 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 3,1 mg |
Vitamín E | 0,1 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 0,3 mg |
Komentáře a hodnocení