Toskánský ovocný koláč s jablky a hruškami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Toskánský ovocný koláč s jablky a hruškami
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Emanuele Ridi |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (16%) |
ID receptu: | 64391 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Marinované sušené ovoce s oříšky | |
---|---|
50 g | Brusinky sušené |
50 g | Hrozinky |
50 ml | Likér Maraschino (Maraska) |
1 hrst | Oříšky piniové |
Na vytření formy | |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Těsto | |
200 g | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
90 g | Máslo čerstvé |
100 ml | Mléko plnotučné |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
Ovoce | |
2 polévková lžíce | Cukr třtinový |
2 ks | Hrušky |
2 ks | Jablka |
2 špetka | Skořice mletá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 70g |
---|---|
Cholesterol | 146,3mg |
Draslík | 292,4mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 178,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,0mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 125,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brusinky sušené, Hrozinky, Oříšky piniové, Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Sůl, Vejce slepičí, Cukr třtinový, Hrušky, Jablka, Skořice mletá mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Likér Maraschino (Maraska), Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Toskánský ovocný koláč s jablky a hruškami postup přípravy receptu:
1 | Omyté a odkapané brusinky, hrozinky a piniové oříšky dáme do misky, zalijeme je višňovým likérem a necháme je přibližně 20-30 minut v likéru. Troubu si předehřejeme na 180°C. Koláčovou formu vytřeme máslem. Chemicky neošetřený citrón omyjeme, osušíme a nastrouháme z něj 1/2 lžíce kůry. |
2 | Připravíme si těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku s práškem do pečiva, přidáme sůl, citrónovou kůru a vše promícháme. |
3 | Do druhé mísy odměříme krupicový cukr, k němu nakrájíme změklé máslo a vyšleháme krém, do kterého postupně zašleháme vejce a mléko. Důkladně vše promícháme, pak těsto nalijeme do připravené formy. |
4 | Omytá velká jablka a hrušky omyjeme, oloupeme, rozkrájíme na poloviny, jadřince vykrojíme. Z ovoce nakrájíme 2-3mm silné plátky do mísy, přidáme oříškovou směs i s likérem a zlehka promícháme, aby jsme plátky ovoce nerozmačkali. Ovocnou směs poklademe (pokud možno ozdobně) na povrch těsta, vše poprášíme troškou skořice a posypeme třtinovým cukrem. |
5 | Koláč vložíme do předehřáté trouby a pomalu pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Upečený koláč necháme vychladnout, pak ho nákrájíme a podáváme. Dobrou chuť. |