Kachní kaldoun - polévka
Ingredience
Bobkový list |
5 g |
Celer řapíkatý |
0.5 ks |
Cibule |
1 ks |
Kachní drůbky |
200 g |
Kachní maso pečené |
1 kg |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g |
Mrkev kořen |
2 ks |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kořen |
2 ks |
Petržel - nať |
30 g |
Rozmarýn čerstvý |
20 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
3 dl |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
10 g |
Vývar drůbeží |
3 l |
Česnek |
1 stroužek |
Játra kachní |
300 g |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Strouhanka |
40 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
3 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Mrkev, petržel, celer očistíme, nakrájíme na 6 cm nudle, opláchneme. Příprava polévky: Cibuli oloupeme, nakrájíme a v hrnci na 50 g rozpáleného másla osmahneme dozlatova. Přidáme odkrojky /zbytky/ nakrájené mrkve, celeru, petržele a vše dohromady zpěníme. Přimícháme rozmarýn, bobkový list, vložíme ještě kachní kosti, z kterých jsme obrali maso a všechny suroviny zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, stáhneme plamínek a polévku pod poklicí povaříme 60 minut. Potom ji scedíme.
- V jiném hrnci rozpálíme 50 g másla, přidáme na nudličky nakrájenou mrkev, celer, petržel, orestujeme. Do hrnce vložíme na kousky nakrájené maso spolu s pečenými játry a povaříme dalších 10 minut. Polévku zjemníme smetanou, přidáme vařené knedlíčky, nakonec polévku dochutíme solí, pepřem, malým množstvím tymiánu. Přivedeme k varu a hotovou polévku odstavíme.
- Příprava knedlíčků: Játra pomeleme do misky, přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř. Rozklepneme vejce, podle potřeby přisypeme strouhanku, aby těsto bylo středně husté. Všechny suroviny promícháme a tvarujeme malé kuličky, které pokládáme do vřící osolené vody, kde je vaříme doměkka 10 minut. Potom je scedíme.
- Hotovou polévku rozdělíme na hluboké talíře, ozdobíme nasekanou petrželovou nati a podáváme.