Kachní kaldoun - polévka

Kachní kaldoun - polévka - obrázek

Ingredience


Bobkový list 5 g
Celer řapíkatý 0.5 ks
Cibule 1 ks
Kachní drůbky 200 g
Kachní maso pečené 1 kg
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 50 g
Mrkev kořen 2 ks
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kořen 2 ks
Petržel - nať 30 g
Rozmarýn čerstvý 20 g
Smetana 33% (šlehačka) 3 dl
Sůl 1 kávová lžička
Tymián čerstvý 10 g
Vývar drůbeží 3 l
Česnek 1 stroužek
Játra kachní 300 g
Majoránka 1 kávová lžička
Strouhanka 40 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 3 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mrkev, petržel, celer očistíme, nakrájíme na 6 cm nudle, opláchneme. Příprava polévky: Cibuli oloupeme, nakrájíme a v hrnci na 50 g rozpáleného másla osmahneme dozlatova. Přidáme odkrojky /zbytky/ nakrájené mrkve, celeru, petržele a vše dohromady zpěníme. Přimícháme rozmarýn, bobkový list, vložíme ještě kachní kosti, z kterých jsme obrali maso a všechny suroviny zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, stáhneme plamínek a polévku pod poklicí povaříme 60 minut. Potom ji scedíme.
  2. V jiném hrnci rozpálíme 50 g másla, přidáme na nudličky nakrájenou mrkev, celer, petržel, orestujeme. Do hrnce vložíme na kousky nakrájené maso spolu s pečenými játry a povaříme dalších 10 minut. Polévku zjemníme smetanou, přidáme vařené knedlíčky, nakonec polévku dochutíme solí, pepřem, malým množstvím tymiánu. Přivedeme k varu a hotovou polévku odstavíme.
  3. Příprava knedlíčků: Játra pomeleme do misky, přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř. Rozklepneme vejce, podle potřeby přisypeme strouhanku, aby těsto bylo středně husté. Všechny suroviny promícháme a tvarujeme malé kuličky, které pokládáme do vřící osolené vody, kde je vaříme doměkka 10 minut. Potom je scedíme.
  4. Hotovou polévku rozdělíme na hluboké talíře, ozdobíme nasekanou petrželovou nati a podáváme.