Jahodovo-meruňkový koláč s drobenkou

Jahodovo-meruňkový koláč s drobenkou - obrázek

Ingredience


Jahody zahradní 12 ks
Meruňky 12 ks
Cukr krupice 200 g
Kypřící prášek do pečiva 1 ks
Mouka polohrubá 300 g
Olej slunečnicový 8 polévková lžíce
Vejce slepičí 2 ks
Cukr krystal 3 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Pšeničná mouka hrubá 3 polévková lžíce
Mouka polohrubá 2 polévková lžíce
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvé jahody a meruňky omyjeme, osušíme, meruňky přepůlíme a odstraníme pecky. Připravíme si drobenku: v míse si promícháme hrubou mouku s máslem a krystalovým cukrem, pak směs prsty smícháme tak, že se vytvoří jemná drobenka.
  2. Troubu si zapneme na 220°C. Plech vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou.
  3. Křehké těsto: do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. V druhé míse si utřeme celá vejce s cukrem do pěny, k ní pak postupně přimícháme prosátou mouku a olej. Těsto vyklopíme na plech, stěrkou ho urovnáme, na plechu střídavě poklademe rozpůlené meruňky a jahody, posypeme je drobenkou a plech vložíme do středu trouby. Pečeme dozlatova přibližně 15-20 minut.
  4. Plech s koláčem necháme vychladnout, až pak koláč nakrájíme na porce a podáváme. Dobrou chuť.