Jahodovo-meruňkový koláč s drobenkou
Ingredience
Jahody zahradní |
12 ks |
Meruňky |
12 ks |
Cukr krupice |
200 g |
Kypřící prášek do pečiva |
1 ks |
Mouka polohrubá |
300 g |
Olej slunečnicový |
8 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
2 ks |
Cukr krystal |
3 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Pšeničná mouka hrubá |
3 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Čerstvé jahody a meruňky omyjeme, osušíme, meruňky přepůlíme a odstraníme pecky. Připravíme si drobenku: v míse si promícháme hrubou mouku s máslem a krystalovým cukrem, pak směs prsty smícháme tak, že se vytvoří jemná drobenka.
- Troubu si zapneme na 220°C. Plech vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou.
- Křehké těsto: do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. V druhé míse si utřeme celá vejce s cukrem do pěny, k ní pak postupně přimícháme prosátou mouku a olej. Těsto vyklopíme na plech, stěrkou ho urovnáme, na plechu střídavě poklademe rozpůlené meruňky a jahody, posypeme je drobenkou a plech vložíme do středu trouby. Pečeme dozlatova přibližně 15-20 minut.
- Plech s koláčem necháme vychladnout, až pak koláč nakrájíme na porce a podáváme. Dobrou chuť.