Chutná, ale zdravá snídaně?
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Chutná, ale zdravá snídaně?

Obrázek  Snídaně je základ pro úspěšný den. Poradíme vám, na co se zaměřit, aby byla skutečně přínosnou a hodnotnou součástí vaší stravy. Na co si dát pozor?

Snídaně je základ dne

Celá řada výživových expertů nedá na roli snídaně v našem životě dopustit. Právě tato důležitá součást dne je podle nich hnacím motorem, který dokáže roztočit kola úspěšného a spokojeného dne. Konzumace přínosných potravin v ranním čase je navíc zdroj pro správné fungování celého našeho organismu. I v případě, že jste zrovna na dietě, je snídaně klíčovým jídlem celého dne. Například proteinová dieta dbá na to, aby byla snídaně vydatná a bohatá na klíčové živiny.

Hladovění je špatně

Myslíte si, že když se ráno zapomenete nasnídat, nic se nestane? V případě, že byste si touto situací prošli, si ale musíte uvědomit následky hladovění. Tělo zpracovává energii, kterou má uloženou v tuku, což by mohlo evokovat přínos pro vaši tělesnou hmotnost. Opak je ale pravdou. Tělo využije část energie a až bude mít opět přístup k potravě, většinu si uloží. Nechtěný jojo efekt tedy v případě, že jste právě na dietě, rozhodně neuvítáte. Jíst bychom měli hodnotně a pravidelně. Hladovění nic neřeší.

Obrázek

 

Pohlídejte si živiny

Není snídaně jako snídaně. Pokud do sebe nasypete obrovské množství tuku, které tělo bude muset složitě štěpit a rozkládat na energii, budete už za hodinu po snídani unaveni. Místo toho se soustřeďte na kvalitní bílkoviny, které doplníte vitamíny a minerály. Víte o tom, že vitamin C by měl být pravidelnou součástí každé snídaně? Pomůže vám k energii a navíc se během dne nebudete cítit unavení. Pomůže také na bolest kloubů a svalů. Tento oblíbený antioxidant vašemu tělu dodá potřebné látky, abyste předcházeli civilizačním chorobám. Kromě céčka se po ránu hodí i zinek a hořčík.

Jeden den si dejte kaši

Kaše se může stát výborným zdrojem živin i během vašeho ranního rituálu. Například ovesné vločky s proteinem jsou oblíbenou snídaní mezi sportovci. Taková snídaně dodá tělu živiny i energii, organismus navíc nebude přijímat přebytečný cukr, který nás jen zatěžuje a nabízí energii takzvaně na dluh. Kaši doplňte sklenkou čerstvé pomerančové šťávy. Budete příjemně zasyceni a vykročíte do úspěšného dne tou správnou nohou.

Obrázek

Druhý den vejce

Domácí vejce z chovu s výběhem jsou vítaným zdrojem zdravých živin. Vejce se od klecového chovu liší i barvou žloutku, který je sytě žlutý, někdy až jemně oranžový. Pokud je letní ráno, můžete si udělat volské oko přímo na vaší zahradě. Grily weber jsou příjemný způsob, jak si připravit zdravou a chutnou snídani, ze které budete mít skutečně požitek. Vejce doplňte čerstvou zeleninou a malou sklenkou mrkvové šťávy s červenou řepou, které dodají tělu potřebné minerály a skvěle nastartují i váš mozek.

Ovocné lívance? Ano, ale dodržte recept

I v rámci dietního programu si ráno můžete dopřát příjemné a oblíbené lívance. Pouze je potřeba si pohlídat, z jakých ingrediencí je tvoříte. Na těsto použijte ovesné vločky, vajíčko, kypřicí prášek a lžíci proteinu. Lívance po usmažení ozdobte bezlepkovým jogurtem vyrobeným z klíčků, ve kterém nenaleznete laktózu. K dobrotě přidejte čerstvé nebo mražené borůvky, které se postarají o přísun nejen zmíněného vitaminu C, ale také o výživu pro váš mozek. Chutná snídaně je na stole! A aby to lépe klouzalo do krku, tak můžete na lívance namazat třeba ořechové máslo.

Snídaně může být skutečně chutná i zdravá zároveň. Pouze je třeba dodržet postupy a recepty. Zaměřte se na přísun proteinu, naopak omezte sacharidy. Takto připravené snídaně obohatí váš den nejen o tolik vítanou energii, ale také o potřebné a přirozené živiny. Vyváženou snídani doplňte sklenkou ovocné nebo zeleninové šťávy. A ideální snídaně je na světě! Už se těšíte, až ochutnáte?

 

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist