Chlebovník

  • Latinsky: Artocarpus communis
  • Anglicky: breatfruit
  •  fruit à pain
  •  Brotfrucht

CHLEBOVNÍK RŮZNOLISTÝ - latinsky Artocarpus heterophyllus - anglicky nangka nebo jackfuit, francouzsky fruit de Jackques, německy Jackfrucht má  plody, které patří k největším na světě. Na celém světě roste přibližně 50 druhů chlebovníku, tyto ale patří k nejdůležitějším. Používá se jako ovoce i jako zelenina.

Exotické plody, které se využívají jako ovoce i zelenina

Plody dvou základních druhů chlebovníku - chlebovníku obecného a chlebovníku různolistého - patří k největším na světě a především v Asii jsou důležitou součástí potravy. Zralé plody se využívají jako ovoce, nezralé se připravují jako zelenina.

Původ a historie

Chlebovník obecný pochází původně z Polynésie a v oblasti Pacifiku patřil a stále patří k základním potravinám. Do Evropy přivezl v roce 1789 na slavné lodi Bounty kapitán Bligh tisíc sazenic z Tahiti, které pak byly poslány do Jižní Ameriky.

Chlebovník různolistý má původ v Indii.

Současnost

V současné době se chlebovník pěstuje ve všech tropických a subtropických oblastech, Asie a na ostrovech Polynésie. K největším producentů, patří Thajsko, Vietnam, Indonésie, Indie a Srí Lanca. Do Evropy se nejčastěji dováží z Keni a Brazílie.

Plody mají jen některé druhy chlebovníku. V tropech se nejčastěji pěstuje chlebovník obecný a chlebovník různolistý. Jen místní význam mají další druhy, jako například chlebovník celokrajný nebo chlebovník vonný.

Vzhled, chuť, vůně…

Plody chlebovníku obecného mají tvar. Mohou být dlouhé až 30 centimetrů a mít průměr i 15 centimetrů, váží v průměru 1 až 1,5 kilogramu.

Chlebovník různolistý má největší plody na světě. Dosahují délky i 90 centimetrů a váží až 40 kilogramů. Jsou oválné a mají drsný povrch zelenožluté barvy.

Plod chlebovníku je vlastně plodenství, které se skládá z mnoha podélných semen černé barvy. Ta jsou v žlutých až světle oranžových dílcích dužiny, která tvoří asi třetinu váhy plodu a konzumuje se.

Dužina je sladká, chuť vzdáleně připomínající fíky nebo ananas. Je poměrně aromatická.

Stromy chlebovníku obecného jsou stálezelené. Dorůstají až do výšky 30 metrů, mají velké listy a plody najdeme na koncích větví.

Chlebovník různolistý je stálezelený strom s širokou nepravidelnou korunou, který dorůstá až do výšky 30 metrů. Má mnoho listů dlouhých až 90 a širokých i 50 centimetrů. Listy jsou střídavé, mají lesklou zelenou barvu se žlutými žilkami.  

Druhy a odrůdy chlebovníku

V současnosti je známo přibližně 60 druhů chlebovníku, z toho ale jen malá část plodí jedné ovoce a má celosvětově nějaký hospodářský význam. Mnohem větší význam mají chlebovníky přímo v oblastech svého výskytu a pěstování.

Nejznámější odrůdy chlebovníku

Chlebovník obecný - Artocarpus altilis - pochází z ostrovů východní části Indického oceánu a západních oblastí Tichého oceánu. Je nejznámějším a také nejvíce pěstovaným druhem.

Chlebovník různolistý - Artocarpus heterophyllus – má původ v Indii. Jeho plody patří k největším na světě.

Chlebovník vonný - Artocarpus odoratissimus – nazývaný také Marang, Madang, Atau, Tarap nebo Terap je stálezelený až 25 metrů vysoký strom, který se vyskytuje na Borneu a v Indonésii.

Chlebovník celokrajný - Artocarpus integer - je nejméně známý druh, který má pouze lokální význam v oblastech, kde roste.

Zdraví a vitamíny

Plodychlebovníku mají velké množství uhlovodíků, různých vitamínů a také vápníku a fosforu. Obsahují také 24,5 % sacharidů, 1,3 % bílkovin a 0,3 % vlákniny a tuku

Mají i poměrně velkou energetickou hodnotu, která dosahuje u 100 gramů dužiny až 410 kJ, tedy přes 100 Kcal.

Použití chlebovníku v gastronomii

Plody chlebovníku jsou jednou ze základních potravin v tropických a subtropických oblastech. Nezralé se používají jako zelenina, zralé jako ovoce.

Dužina nezralých plodů se vaří, dusí, peče i smaží. Připravuje se jako brambory, nakládá s kořením a masem. Usušená a rozemletá se používá jako mouka a peče se z ní chléb. Poměrně běžným jídlem v oblastech výskytu chlebovníku je směs vařené nebo kvašené chlebovníkové kaše a kokosového mléka, která se zapéká v listech banánovníku. Celé plody se také opékají na otevřeném ohni, pak se vydlabou a naplní jinými potravinami – například kokosovým mlékem, cukrem s máslem, pečeným masem nebo různými druhy ovoce. Naplněný plod se pak může ještě znovu tepelně upravovat a chuť náplně pronikne do zbylé dužiny. Sušený chlebovník s cukrem se servíruje jako chutný dezert.

Dužina zralých plodůse konzumuje čerstvá. Přidává se do salátů, také se vaří s rýží nebo kokosovým mlékem. Využívá se i pro přípravu džemů, ván a likérů.

Semenazralých plodů se konzumují pražená.  

Příprava chlebovníku před použitím

Plody chlebovníku se od sebe odlišují podle druhu především velikostí, všechny ale obsahují velmi lepkavý latex a proto je vhodné použít gumové rukavice, nebo si ruce i nůž natřít jedlým olejem.

Při rozkrojení se řez vede do poloviny plodu a pak se vykrojí centrální jádro. Dužina je v jednotlivých segmentech plodu.

Jak a podle čeho vybírat

Chlebovník se vzhledem k jeho velikosti prodává většinou již v menších naporcovaných částech a v podstatě není možné koupit chlebovník, který by byl pro konzumaci nepoužitelný.

Spotřeba a skladování

Stromy chlebovníku plodí jen v určitém ročním období, musí se plody dobře uskladnit. Tradičním způsobem jejich uchování je zakopání oloupaných a omytých plodů do jámy s chlebovníkovými listy. Plody zde pak několik týdnů kvasí a vytéká z nich nakyslá lepkavá hmota, ale takto uložené vydrží i déle než jeden rok. Plody z některých jam byly údajně jedlé i po více než dvaceti letech od jejich zakopání.

Při komerčním pěstování a distribuci se chlebovník zmrazuje.

Dužinu je dobré zkonzumovat co nejrychleji. V domácím prostředí se vkládá do igelitového sáčku a v chladničce může být přibližně týden. Mražená vydrží až jeden rok.

Pěstování chlebovníku

V našich klimatických podmínkách se chlebovník může pěstovat v bytě nebo ve skleníku. Protože chlebovník není vzhledem k tropickému původu odolný mrazu, neměla by při případném pěstování teplota nikdy klesnout pod 7° Celsia.

Čerstvá semena mají klíčivost velmi velkou a klíčí už během jednoho týdne. Některé druhy ale ztrácejí klíčivost už po třítýdenním uskladnění, proto je semena nutné opravdu dobře vybrat a případně je raději koupit u ověřených zahradnictví.

Rostliny v podmínkách pěstování uvnitř rostou poměrně pomalu, kvést a plodit chlebovník začíná od tří do osmi let od vysazení.

Stromky potřebují sucho, teplo, slunce a vysokou vlhkost vzduchu. Půda by měla být propustná a humózní.

Zajímavosti

Semena chlebovníků jsou rozšiřována ptáky a stromovými savci, kteří rádi konzumují sladkou dužinu plodů.

Chlebovník obecný - breatfruit a chlebovník různolistý - jackfuit - jsou občas považovány za stejný druh, ale liší se od sebe především velikostí plodů. Chlebovníku různolistému se částečně podobá i durian.

Plody chlebovníku různolistého patří mezi největší, které rostou na stromech. Některé mají délku až 1 metr a váhu i 40 kilogramů, je zaznamenám plod o váze 80 kilogtramů. Rostou na krátkých stopkách přímo na kmeni stromu nebo hlavních větvích.

Léčivé účinky

Dužina chlebovníku

- vzhledem k většímu kalorickému obsahu pomáhá při větší námaze

- vápník a fosfor pomáhají při růstu kostí

- vitamíny mají mnoho preventivních účinků

Při konzumaci chlebovníku nebyly prokázány žádné nežádoucí účinky.