Drobenkový koláč s hruškami a borůvkami
75 min.
Ingredience
- drobenka
- 160gramůMouka polohrubá
- 80gramůCukr krystal
- 120gramůMáslo čerstvé
- ovocná náplň
- 7kusůHrušky
- 90gramůBorůvky
- 3lžíceCukr krupice
- 1kusCukr vanilka
- těsto
- 140gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 1lžícePomerančová kůra
- 120gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaPomerančová šťáva
- 2lžíceVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
649 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
35 g
Sacharidy
80 g
Vláknina
7 g
Cukr
33 g
Postup přípravy
- 1Zralé hrušky omyjeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců, pokrájíme na malé kostky a dáme do mísy. Přidáme k nim čerstvé omyté a okapané borůvky. Posypeme cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a promícháme.
- 2Na těsto do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, přidáme 1 lžíci nastrouhané pomerančové kůry, 120 g pokrájeného másla. Těsto nahrubo promícháme, přimícháme žloutek, který jsme vyšlehali s 1 lžičkou pomerančové šťávy a 2 lžícemi vody.
- 3Těsto vařečkou promícháme a důkladně prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a odložíme do chladna na 30 minut.
- 4Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
- 5Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy.
- 6Připravíme drobenku: do mísy nasypeme 160 g polohrubé mouky, 80 g cukru krystalu a 80 g pokrájeného másla. Drobenku pomocí prstů zpracujeme tak, že se nám utvoří malé hrudky.
- 7Na připravený korpus koláče poklademe ovoce a posypeme drobenkou.
- 8Pečeme v předehřáté troubě na 175-180 °C dozlatova 30-40 minut.
- 9Koláč nakrájíme a podáváme vychladlý.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.