Grilovaný losos s holandskou omáčkou a chřestem
40 min.
Ingredience
- 2lžíceOlej olivový extra panenský
- 3lžíceCitronová šťáva
- 880gramůLosos - filety
- 3lžíceKopr čerstvý
- 250gramůMáslo čerstvé
- 3lžíceOcet vinný
- 3lžíceVoda pitná
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 400gramůChřest bílý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
862 kcal
Bílkoviny
51 g
Tuky
71 g
Sacharidy
6 g
Vláknina
2 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1V keramické míse dobře promícháme 2 lžíce extra panenského olivového oleje se lžící citronové šťávy a špetkou pepře. Do nálevu vložíme 4 plátky lososa po 220 g a v chladu necháme marinovat 3-4 hodiny.
- 2Grilovací plotnu nebo mřížku potřeme lehce olejem a gril rozpálíme. Marinované lososové plátky grilujeme 2-3 minuty z obou stran, až jsou dobře propečené.
- 3Na omáčku připravíme 3 lžíce nasekaného kopru a 250 g rozehřátého másla. V malém kastrůlku pak smícháme 3 lžíce bílého vinného octa se 3 lžícemi vody, přidáme špetku soli, pepře a uvedeme do varu. Vaříme, dokud se neodpaří většina tekutiny, zůstat má jen asi 1 lžíce. Tu spolu se čtyřmi žloutky vlijeme do mixeru a mixujeme cca 1 minutu. Mixer necháme v chodu a přiléváme postupně teplé máslo a šleháme, až směs zhoustne. Přidáme 2 lžíce citronové šťávy, posekaný kopr, dosolíme a okořeníme ještě špetkou pepře, promícháme a uložíme do tepla.
- 4Okrájíme svazek chřestu, zalijeme v misce vařící vodou a necháme v ní 2-3 minuty, až zbledne.
- 5Porce lososa servírujeme přelité omáčkou, chřest podáváme jako přílohu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.