Jehněčí rajská polévka

150 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1128 kcal
Bílkoviny
40 g
Tuky
90 g
Sacharidy
32 g
Vláknina
6 g
Cukr
12 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    500 g rajčat omyjeme, spaříme horkou vodou, oloupeme a pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme.
  • 2
    V hrnci si na másle zpěníme cibuli, pak k ní přidáme rajčata, prolisovaný česnek, sůl, hnědý cukr, několik jehliček rozmarýnu, promícháme a dusíme pod pokličkou přibližně 7-10 minut. Hrnec s rajčaty odstavíme, přilijeme 2 dl studeného jehněčího vývaru a tyčovým mixerem směs najemno rozmixujeme. Pak dolijeme 8 dl jehněčího vývaru, promícháme a dáme vařit s bobkovým listem a novým kořením. Polévku vaříme při mírné teplotě 10 minut, bobkový list s kořením vyjmeme z polévky a podáváme. Každou porci posypeme petrželovou natí.
  • 3
    Jehněčí masový vývar [28495]:
  • 4
    Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
  • 5
    Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.
  • 6
    V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
  • 7
    Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
  • 8
    Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.