Jehněčí rajská polévka
150 min.
Ingredience
- Jehněčí masový vývar
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 1lžičkaPepř černý celý
- 0,5lžíceSůl
- 1,5litryVoda pitná
- 2kusyBobkový list
- 3kusyCibule
- 750gramůJehněčí krkovice
- 200gramůKosti hovězí morkové
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 4kusyNové koření celé
- 60gramůPetržel - nať
- 200gramůPórek
- 2decilitryVíno bílé
- 60gramůCeler - nať
- 2stroužkyČesnek
- 200gramůKvěták
- 500gramůRajčata
- 3gramyCibule
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžícePetržel kudrnka
- 2kusyBobkový list
- 4kusyNové koření celé
- 2stroužkyČesnek
- 0,5lžíceCukr třtinový
- 0,5lžičkaRozmarýn čerstvý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1128 kcal
Bílkoviny
40 g
Tuky
90 g
Sacharidy
32 g
Vláknina
6 g
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1500 g rajčat omyjeme, spaříme horkou vodou, oloupeme a pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme.
- 2V hrnci si na másle zpěníme cibuli, pak k ní přidáme rajčata, prolisovaný česnek, sůl, hnědý cukr, několik jehliček rozmarýnu, promícháme a dusíme pod pokličkou přibližně 7-10 minut. Hrnec s rajčaty odstavíme, přilijeme 2 dl studeného jehněčího vývaru a tyčovým mixerem směs najemno rozmixujeme. Pak dolijeme 8 dl jehněčího vývaru, promícháme a dáme vařit s bobkovým listem a novým kořením. Polévku vaříme při mírné teplotě 10 minut, bobkový list s kořením vyjmeme z polévky a podáváme. Každou porci posypeme petrželovou natí.
- 3Jehněčí masový vývar [28495]:
- 4Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
- 5Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.
- 6V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
- 7Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
- 8Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.