Plněné lilky Imám Bayildi
100 min.
Ingredience
- 2kusyCibule
- 2kusyLilek
- 800gramůRajčata loupaná (konzervovaná)
- 3lžíceHrozinky
- 2lžíceCitronová šťáva
- 1špetkaPepř cayenský
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1lžičkaSůl
- 2stroužkyČesnek
- 3lžícePetržel kudrnka
- 5lžicOlej olivový
- 0,5lžičkaCitronová kůra
- 0,5lžičkaSkořice mletá
- 0,5lžičkaKmín římský
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
209 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
11 g
Sacharidy
34 g
Vláknina
8 g
Cukr
19 g
Postup přípravy
- 1Lilky podélně rozpůlíme a vydlabeme tak, že v nich zůstane dužnina silná zhruba 5 mm. Vydlabanou dužninu nadrobno nakrájíme, vložíme na síto, posypeme solí a necháme 30 minut odležet. Poté pod studenou tekoucí vodou opláchneme a osušíme papírovými utěrkami.
- 2Na velké pánvi zahřejeme 3 lžíce olivového oleje, přidáme nakrájenou cibuli a při střední teplotě ji za častého míchání opečeme doměkka. Přidáme prolisovaný česnek a za stálého míchání pečeme další 2 minuty.
- 3Přidáme rajčata, dužninu z lilků, hrozinky, nadrobno nakrájenou petrželku, nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, skořici, kmín a cayenský pepř. Podle chuti osolíme a opepříme. Za občasného míchání zvolna 20 minut vaříme, dokud směs nezhoustne.
- 4Hotovou směsí naplníme vydlabané lilky tak, aby vydlabané místo mírně přesahovala. Naplněné lilky rozložíme do zapékací misky a pokapeme olivovým olejem.
- 5Zapékací misku přikryjeme alobalem a pečeme 45-50 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Zapečené lilky podáváme ozdobené snítkami petrželky, chlazené i horké. Vhodnou přílohou je šafránová rýže.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.