Telecí maso na červeném víně Barolo s chřestem
160 min.
Ingredience
- 600gramůTelecí ořech
- Dresing
- 2lžícePažitka
- 1lžíceKapary
- 4lžíceMajonéza
- 2lžíceSmetana 16% (pochoutková)
- 3špetkyPepř bílý
- 2špetkySůl
- Vařený chřest
- 2litryVoda pitná
- 2lžičkySůl
- 1lžíceCukr krupice
- 1lžíceCitronová šťáva
- 500gramůChřest zelený
- 1lžíceMáslo čerstvé
- Vínová omáčka Barolo
- 5decilitrůVývar telecí
- 5decilitrůVíno Barolo
- 5stroužkůČesnek
- 1kusCibule
- 100gramůCeler řapíkatý
- 50gramůKarotka
- 1kusBobkový list
- 1lžíceTymián čerstvý
- 2kusyHřebíček
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 2lžičkySůl
- 1lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
577 kcal
Bílkoviny
38 g
Tuky
28 g
Sacharidy
20 g
Vláknina
2 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Špalíček kvalitního telecího zadního masa omyjeme, osušíme a vložíme do hrnce s vroucím telecím vývarem, červeným kvalitním vínem Barolo. Do vývaru přidáme očištěný česnek, cibule, očištěný a omytý řapíkatý celer a karotku. Doložíme bobkový list, snítku čerstvého tymiánu, hřebíček, mletý pepř a sůl. Snížíme teplotu na 85°C a maso vaříme tak, aby jen mírně probublávalo přibližně 2 hodiny.
- 2Mezitím připravíme dresink: omytou pažitku drobně pokrájíme. Kapary v misce rozmačkáme vidličkou, přidáme majonézu Hellmanns a zakysanou smetanu. Promícháme a dochutíme pepřem a solí. Dresink před podáváním odložíme do chladničky.
- 3Přibližně 15 minut před dovařením masa dáme do většího hrnce vařit 2 litry vody, přidáme sůl, cukr, citrónovou šťávu a lžíci másla. Zelený chřest oloupeme, odřežeme spodní tvrdé části (asi 1/3) a chřest opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme do vroucí vody a vaříme 5-6 minut do poloměkka. Poté vyjmeme a necháme okapat.
- 4Měkké maso vyjmeme a odložíme do mísy. Uchováme teplé. Vývar zredukujeme vařením na 4-5 dl, přidáme máslo a odstavíme z plotny.
- 5Do velkého hrnce dáme vařit vodu, přidáme sůl, cukr a citrónovou šťávu.
- 6Pokrájené telecí maso na plátky poklademe na talíře, přelijeme je malým množstvím vínové omáčky. Chřest naaranžujeme k masu, pokapeme dresinkem a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.