Naučte se s námi vařit. Od základu po složité postupy, poté zvládnete připravit vše!
Zjistěte, co dáváte do jídla. Znáte opravdu všechny suroviny, které používáte?
Něco se vám nepovedlo, nebo chcete jen poradit? Zobrazte jednoduše rady, které potřebujete.
Všechny gastronomické výrazy, pojmy a názvy na jednom místě! Jednoduše, stručně, přehledně, srozumitelně...
Silvestrovské oslavy mohou mít mnoho podob, ale vždy jsou ve znamení zábavy, dobrého jídla a pití. Občerstvení bývá…
514 Kč
63 Kč
65 Kč
Snídaně pro děti může mít mnoho podob. Palačinky, kaše, snídaňové cereálie, sendviče – možnosti jsou nekonečné. Je vhodné je však používat s rozumem, aby to nedopadlo tak, že místo vitamínů a minerálů při prvním jídle nového dne mu dopřejete hodně soli a cukru. Jak připravit zdravé snídaně?
Pokračování
Pohyb se stává čím dál náročnější, chůze do schodů začíná být problém stejně jako vstát ráno z postele? Omlouváte to věkem, ale příčina může být jinde. V nejčastějším onemocnění pohybového aparátu, které trápí asi 12 procent dospělé populace, bez ohledu na pohlaví, často i datum narození.
Hromadí se vám doma přebytečné zavařovačky a nevíte, co s nimi? Použijte je na uskladnění potravin! Sice jsou křehčí než plastové nádoby, ale zároveň s sebou přinášejí plno výhod, včetně zdravotní nezávadnosti!
Mrkvový dort je populární na celém světě. Korpus je díky mrkvi vláčný a šťavnatý, koření a ořechy mu zase dodávají výraznou vůni a chuť. Receptů na mrkvový dort byste našli spoustu – asi nejznámější je v kombinaci s čerstvým sýrem. Pokud ho ale ozvláštníte kávovým krémem, zažijete něco nevídaného.
Každé ráno vstáváte a nevíte, jak byste svou snídaňovou rutinu obměnili? Není jednoduché si připravovat různorodé a zdravé snídaně tak, aby se vám neomrzely. Proto není od věci získávat stále novou inspiraci. Přinášíme vám několik tipů, jaké zdravé snídaně si můžete připravovat.
Snídaně je základ pro úspěšný den. Poradíme vám, na co se zaměřit, aby byla skutečně přínosnou a hodnotnou součástí vaší stravy. Na co si dát pozor?
Obchody a farmářské trhy v posledních dnech a týdnech zaplnil český chřest a rebarbora. Z rebarboryjsme si minulý týden připravili crumble, a tak je čas věnovat trochu pozornosti i té zbývající skvělé surovině. Pokud ještě nemáte s chřestem moc zkušeností nebo ho budete připravovat úplně poprvé, přijdou vám naše rady vhod.
Už nějakou dobu na nás na sociálních sítích vyskakují nádherné fotky přímo magicky vypadajících pestrobarevných jídel – od makronek přes dorty až po nápoje. Nejen že krásně vypadají, ale většinou také obsahují přírodní barviva získaná z tzv. superpotravin, takže jsou prospěšná i pro naše tělo.
To, že jsou mléčné výrobky zdravé, nám říkají už ve školce. Samozřejmě víme, že ne všechny mléčné výrobky jsou stejně zdravé, že například ochucené jogurty jsou plné cukru, škrobů a barviv a že přehánět bychom to neměli ani se šlehačkou. Málokdo ale ví, že různě zdravé jsou i výrobky z mléka pocházejícího z různých druhů zvířat.
Koronavirová krize mnohé z nás donutila nejen častěji vařit, ale také víc přemýšlet o jídle, o surovinách a o plýtvání. Do této doby jsme si možná ani neuvědomovali, jaké máme štěstí, že můžeme kdykoliv zajít nebo zajet do supermarketu plného nejrůznějšího zboží a nakoupit, co je libo. Potom si surovin příliš nevážíme a nedělá nám problém vyhodit třeba třetinu toho, co jsme nakoupili. Pokud tento přístup chceme změnit, naučme se k jídlu přistupovat jinak – pro začátek třeba zkusme využít i části zeleniny, které bychom jinak vyhodili.
Věděli jste, že jogurt, tvaroh, sýry i ochucené dětské smetanové dezerty si můžete vyrobit i v domácích podmínkách? A v mnoha případech se objedete i bez speciálního syřidla nebo sušených kultur, postačí vám mléko a/nebo vysokoprocentní smetana a pár dalších běžných surovin. Domácí výrobou mléčných výrobků ušetříte, navíc vám budou i víc chutnat a budete vědět, že neobsahují nic nežádoucího.
Jistě jste už mnohokrát slyšeli, že jíst se má lokálně a sezónně. Plody utržené ještě před dosažením zralosti a převážené přes půlku světa nikdy nebudou mít tolik vůně a chuti, jako ty, které uzrály na slunci na českých zahradách. Jak si ale poradit v zimě, kdy je nabídka sezonní a lokální zeleniny tak omezená? Řešením jsou klíčky!
Se začátkem školního roku přichází otázka, co zabalit dětem do školy ke svačině. Vymýšlet stále nové a nové varianty je náročné, a často pak zapomínáme na vlastní svačiny. Aby nejen děti, ale i dospělí nosili z domova chutné a nutričně vyvážené pokrmy, představujeme vám dnes snadné, a přitom efektní obědy v zavařovačce.
Doma připravené jídlo z potravin z ověřených zdrojů je bezkonkurenčně nejlepší. Máte naprostýpřehled, co jíte. Co když ale zrovna vařit nemůžete?
Co obvykle snídáte? Nebo nesnídáte vůbec? Snídaně by správně měla tvořit pětinu denního příjmu energie, je prvním jídlem dne, má vás po ránu nastartovat. Přesto mnoho lidí, a především mladých, snídani pravidelně nebo alespoň občasně vynechává. Nejčastěji kvůli nedostatku času nebo ranním nevolnostem.
Milujete k snídani rohlík s máslem a voňavou šunkou? A co vaše děti, je šunkový sendvič jejich oblíbenou svačinkou do školy? Šunku máme my Češi velice rádi, pohled na složení na jejím obalu ale už tak příjemný není. Testy potravin ukazují, že i šunky určené pro děti mnohdy obsahují velké množství soli a konzervačních látek. A přitom je tak snadné vyrobit si doma kvalitní šunku bez éček, které se ta kupovaná sotva může rovnat!
Na jaro se milovníci dobrého jídla těší z mnoha důvodů – začíná období čerstvých salátů, chřestu, fenyklu i bylinek. Kromě těch, které pěstujeme na svých zahrádkách a v květináčích za okny, se probouzejí k životu i ty, které rostou volně v přírodě. Všem českým divokým bylinkám vévodí na pohled sice nenápadná, ale neobyčejně chutná a zdravá rostlinka – česnek medvědí.
Každý rok je to stejné, jakmile se na podzim začne ochlazovat a místo slunečných dnů nastoupí ty deštivé, začnete kolem sebe vídat posmrkávající a pokašlávající lidi. I když se jedná jen o rýmu a kašel, stejně si nikdo z nás nepřeje je dostat. A ještě méně si přejeme, aby nemoc přepadla naše děti. Jak můžete sebe i své blízké před nachlazením a kašlem ochránit?
V dnešní uspěchané době věříme spíše vědě a technice než síle přírody. Ta je ale mocnější, než se může zdát. Vždyť lidé po stovky let neměli k dispozici nic jiného než léčivé byliny, pomocí nichž dokázali řešit rozličné zdravotní problémy. Zkuste také využít příznivé účinky rostlin, třeba v čaji.
Rybáři mlčky čekají dlouhé hodiny u prutu, bedlivě sledují každý sebemenší záchvěv vlasce, každé sebenepatrnější ohnutí špičky prutu. Těší se na pořádný úlovek – kapra, sumce, candáta nebo třeba štiku. Když nakonec vytáhnou cejna či plotici, jsou po právu naštvaní. To ale neznamená, že nemůže být k večeři pokrm z ryby, i s nechtěnými bílými rybkami se dá v kuchyni čarovat!
Jogurt známe především jako snídani nebo svačinu, kterou vytrvale dáváme svým dětem a často i sobě, protože je to mléčný výrobek, a ty jsou přece zdravé. Jogurt má ale mnoho dalších možností využití, v kuchyni s ním můžete dělat zázraky!
Co si budeme namlouvat, pečená kachna nebo svíčková na smetaně chutnají skvěle, ale ta nekonečná příprava… Někdy je prostě potřeba uvařit něco rychlého. Většinou si rychlá jídla spojujeme s fastfoodem, ale jídlo může být rychle hotové a zdravé zároveň!
Před nedávnem se začalo mluvit o palmovém oleji, jeho škodlivým vlivům na zdraví člověka i na životní prostředí. Palmový olej je údajně v různém množství používán ve velké většině potravin, najdeme ho třeba i v pralinkách… Je tento tuk opravdu tak nebezpečný, jak se tvrdí?
Dokážete si představit žít jako lidé v době kamenné? Nemusíte se nutně stěhovat do jeskyně a odívat se do zvířecích kůží, stačí upravit jídelníček, trochu změnit svou životní filozofii a začít se hýbat. Podle zastánců paleo je to způsob, jak žít zdravě, předcházet řadě nemocí a cítit se po fyzické i psychické stránce v pohodě.
Všeobecně se ví, že zelené čaje jsou zdravé, a mnoho lidí je proto také pravidelně pije. Nedávno se i na našem trhu objevil druh čaje, který předčí všechny ostatní, a to jak svými účinky na zdraví, tak neuvěřitelně všestranným použitím.
Polotovary jsou jednoduchým způsobem, jak vyřešit obvyklý problém, co bude k večeři, případně k obědu. Jídla, připravená z polotovarů, jsou jednoduchá, rychlá a také většinou poměrně levná. Málokdo se ale zamyslí nad tím, jestli takovouto pohodlností neškodí svému zdraví. Polotovary totiž často obsahují konzervanty, ochucovadla a další chemické látky, které v doma připraveném jídle nepoužíváme.
Polévky ze zeleniny zaujímají významné místo ve zdravém stravování, protože jsou plné vitaminů a minerálů. Kromě toho nám pomohou doplnit tekutiny, a to jistě přijde vhod těm, kteří pitný režim trochu zanedbávají.
Také se pyšníte vlastní bylinkovou zahrádkou? Ať už jste si bylinky vypiplali ze semínek nebo jste si zakoupili sazeničky od pěstitele, určitě jste na své rostlinky náležitě pyšní a vaření si bez nich nedokážete představit, jsou zkrátka vašimi velkými pomocníky při dochucování pokrmů.
Pracujete celý den, a když se konečně po náročném dni vrátíte domů, strávit několik hodin u plotny je asi to poslední, co se vám chce. Večeři vyřešíte chlebem s máslem a šunkou, a to samé večeří i vaše rodina. Pokud se v tom poznáváte, pak vás jistě potěšíme dvanácti skvělými recepty na rychlé a zároveň chutné večeře.
Málokdo v kuchyni nepoužívá koření. Na trhu je k dostání obrovské množství různých směsí, díky kterým vaše jídla získají pokaždé jinou chuť. Můžeme si vybrat z tolika druhů, že se v tom už málokdo orientuje, navíc se u mnoha z nich kvůli přidaným chemickým látkám nejedná o nic zdravého. Existuje ale řešení, jak kořenit chutněji, zdravěji a dokonce i levněji. Vyrobte si vlastní kořenicí směsi u sebe doma!
počet položek na stránku
Autor: Roman