Jaroslav Sapík
Rodina | Ženatý/vdaná |
Něco o mě
Jaroslav Sapík
Jaroslav Sapík je jedním z našich nejuznávanějších kuchařů. Vařil pro prezidenty, krále, monarchy a papeže. Je autorem několika kuchařských knih. Absolvoval mnoho zahraničních cest do předních světových hotelů a restaurací.
„Pod pokličku“ se podíval v Německu, Rakousku, Anglii, Španělsku, Maďarsku, Indii nebo Singapuru. Zúčastnil se řady domácích i zahraničních soutěží, ze kterých si odnesl čestná uznání a medaile. V rodině Jaroslava Sapíka se kuchařské řemeslo dědí už od 17. století a jeho syn i dcera si také vybrali tento obor. Mimo vaření ho baví myslivost a truhlařina.
Profesní kariéra
Jaroslav Sapík se narodil v roce 1952. Vyučil se v hotelu Ambassador kuchařem, kde se postupně propracoval až na pozici šéfkuchaře. V tomto hotelu na Václavském náměstí v Praze pracoval od roku 1967 až do roku 1995. V letech 1983 – 1987 absolvoval hotelovou školu ve Velkém Meziříčí. V roce 1992 otevírá v Klokočné nedaleko Prahy rodinnou restauraci a penzion. V roce 2015 byl uveden do Síně slávy v anketě Zlatý kuchař.
Další aktivity
Mimo provozování vlastního podniku spolupracuje dlouhou dobu se správou Pražského hradu, kde zajištuje recepce, bankety a jiné významné události. Příprava pokrmů pro státní návštěvy podléhá přísnému protokolu a řídí se náboženskými zvyky i zdravotním stavem hostů. Při této příležitosti se setkal s řadou významných státníků a dalších osobností. Účinkoval také v televizním pořadu Česko na talíři.
Oblíbená kuchyně
Preferuje českou kuchyni, které je velkým propagátorem. Tvrdí, že česká gastronomie je kvalitní a je potřeba ji vrátit význam, který zastávala ještě na počátku minulého století, kdy konkurovala kuchyni rakouské a maďarské a držela krok s francouzskou. Sám si pochutná v zimě třeba na ovaru s jablečným křenem, v létě zase na rybě. Má rád také velmi zvěřinu.
Vzory
U Jaroslava Sapíka jsou vzory především v jeho vlastní rodině. Narodil se v hostinci na Ořešíně u Brna a historie jeho rodu mu kuchařské řemeslo předurčila. Vzorem mu je i česká kuchyně jako taková. Zastává spíše rezervovaný postoj k biopotravinám, o kterých tvrdí, že by měli být normální součástí vaření. Preferuje zpracování čerstvých potravin a raději si pochutná na tradiční „hotovce“ než na okázalých pokrmech. Nijak se však nebrání ani nápadům Ládi Hrušky a jeho hrníčkové kuchařce. Říká, že si podle ní sám dělá loupáčky.
Jaroslav Sapík v roce 2009 založil, nebo lépe řečeno obnovil Československý svaz kuchařů, který byl po roce 1938 nuceně ukončen. Zajímá se o zlepšování úrovně pohostinství u nás a přikládá zvláštní důraz na férový vztah k personálu a jeho pravidelné odborné vzdělávání. Mottem Jaroslava Sapíka je: „Žádná kuchyně není špatná, jsou jen dobří a špatní kuchaři“.
Recepty
Podívejte se na recepty přidané uživatelem
Celkem položek: 101Řízek máslový s bramborami
Do jednoho kastrolu dáme vařit ve vodě brambory ve slupce, do druhého kastrolu omytou, neoloupanou řepu. Vepřové maso rozkrájíme na malé kousky a v mlýnku na maso dvakrát pomeleme. K...
víceFazolová polévka svačinová
Připravíme si středně velký hrnec a rozehřejeme v něm sádlo. Nadrobno si nakrájíme cibuli a nasypeme do hrnce. Jakmile cibule zesklovatí, zaprášíme jí lžící hladké mouky. Vlijeme na cibuli...
víceKrálík s omáčkou a houbami
Nejprve začneme připravovat omáčku - v hrnci si rozpustíme máslo a na něm necháme zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli. Vložíme rajský protlak, promícháme a zarestujeme, aby se z protlaku...
víceZajíc podle babičky
Připravíme si pánev, na kterou vlijeme olej. Vhodíme na něj asi polovinu množství slaniny, kterou jsme předtím pokrájeli na kostičky. Slaninu osmažíme. Přichystáme si větší kastrol a část...
víceSalát z fazolových lusků s matesy
Ve vodě očistíme fazolové lusky, na chvilinku je ponoříme do horké osolené vody, vyndáme a vložíme pro změnu do vody studené. Lusky poté nakrájíme na větší kousky. Na polovinu rozkrojíme...
víceCandát s ráčky
V misce smícháme olej, sůl, pepř, hořčici a citronovou šťávu. Na talíř natrháme salát a vše pokapeme dresingem z misky. Raka vložíme do vroucí vody a povaříme pět minut. Poté jej dáme na...
víceJehněčí koleno s luštěninovou omáčkou
Ještě před pečením masa naložíme do vody čočku. Očištěné koleno na několika místech nařízneme a ošpekujeme. Dáme do pekáče spolu s nakrájenou šalotkou a česnekem a pečeme v horké troubě...
víceFotky
- Nejstarší
- Nejnovější
- Nejlépe hodnocené
Žádné zveřejněné fotografie
Kuchařky
Kuchařka - Jaroslav Sapík
Hodnocení: Přidal:Jaroslav SapíkŠéfkuchař Jaroslav Sapík je vášnivým zastáncem české kuchyně a známým se stal i díky televiznímu pořadu Česko na talíři. Vařil pro prezidenty, krále i pro papeže! Tato kuchařka nabízí jeho vynikající a chutná jídla, která si tak doma můžete sami připravit.
Kuchařka obsahuje 54 receptů