Borůvkový koláč z křehkého těsta

70 min.

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
813 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
6 g
Sacharidy
187 g
Vláknina
4 g
Cukr
142 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Mouku smícháme se solí a máslem na drobenku, přidáme rozšlehané vejce a studenou vodu. Vytvoříme hladké těsto, ze kterého vytvoříme 2 koule, jednu větší a jednu menší.
  • 2
    Válečkem vyválíme větší kouli na plát, který bude po celém obvodu o 4 cm větší než obrácená mělká forma na dort o průměru 20-23 cm. Těsto dáme do formy.
  • 3
    Borůvky smícháme s cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou. Lžící naplníme koláč borůvkami. Poklademe vločkami másla. Malou kouli těsta rozválíme jako první a položíme na borůvkovou náplň. Okraje navlhčíme vodou. Těsto necháme přečnívat 4 cm po celém obvodu, okraje zarovnáme, přečnívající těsto přeložíme a utvoříme z něj ozdobný okraj. Na vrchním dílu koláče prořízneme 10 cm zářez ve tvaru X. Špičky uprostřed koláče přeložíme, aby se utvořil čtvercový otvor. Povrch koláče posypeme 2 lžícemi cukru krupice.
  • 4
    Koláč pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 40 minut. Necháme ve formě vychladnout. Podáváme teplý nebo studený.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.