Letní ovocný koláč

80 min.

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1284 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
80 g
Sacharidy
128 g
Vláknina
12 g
Cukr
85 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Smícháme cukr, mouku, sůl a vytvoříme drobenku, přidáme mleté mandle a studenou vodu. Z těsta vytvoříme kouli, vyválíme ho do kruhu, který bude po celém obvodu o 4 cm větší než forma o průměru 20-23 cm. Těsto dáme do formy, konce necháme o 1 cm přečnívat, zahneme je pod okraj. V pravidelné vzdálenosti vyřízneme po celém obvodu úzké dílky těsta dlouhé 1 cm. Dílky mírně zdvihneme, aby se vytvořil tvar okvětního lístku. Dno a stěny koláče propíchneme vidličkou, zakryjeme alobalem a nasypeme na něj vrstvu suchých fazolí. Pečeme 15 minut v předehřáté troubě na 220°C, potom alobal a fazole odstraníme, těsto znovu propíchneme a pečeme 3-4 minuty a necháme vychladnout.
  • 2
    Zbytky těsta vyválíme a vykrájíme několik kytiček a lístků na ozdobu. Pečeme 10 minut na plechu. Necháme vychladnout.
  • 3
    Připravíme si ovocnou náplň: rozmražené ovoce necháme pořádně okapat, v pánvi smícháme cukr, kukuřičnou moučku, šťávu a kůru z citrónu a polovinu ovoce. Zahříváme na mírném plameni, ovoce rozmačkáme a mícháme, až se směs začne vařit a houstnout. Odstavíme a vmícháme máslo a zbytek ovoce, několik borůvek si necháme na ozdobu. Dáme vychladnout.
  • 4
    Bílou čokoládu rozpustíme s máslem a vodou ve vodní lázni. Necháme vychladnout. Vmícháme na drobno nakrájené opražené mandle. Smetanu ušleháme na tuhou šlehačku. Vmícháme do čokolády, aby byla lehčí.
  • 5
    Další smetanu ušleháme s moučkovým cukrem. Do vychladlého podkladu dáme ovocnou směs, na ni rozetřeme čokoládovou náplň a nakonec dáme šlehačku, lžíci si ponecháme na ozdobu. Koláč ozdobíme kytičkami těsta, zbylou šlehačkou a borůvkami.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.