Zimní zeleninová hustá polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zimní zeleninová hustá polévka
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Lucie Fojtíková |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (39%) |
ID receptu: | 18257 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
450 g | Brambory |
225 g | Mrkev kořen |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
225 g | Pórek |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 466,5mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,6mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zimní zeleninová hustá polévka postup přípravy receptu:
1 | Oloupané, omyté, na kostičky nakrájené brambory, omyté, oškrábané a na kolečka nakrájené mrkve, omytý a na kolečka nakrájený pórek, dáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme asi 20 minut doměkka. |
2 | Část uvařené polévky dáme do mixéru a rozmixujeme. Do hotového pyré přišleháme tolik vývaru, aby měla polévka dostatečnou hustotu. |
3 | Pozor, abychom polévku nepřešlehali, protože bramborový škrob by ji mohl změnit v lepkavou kaši. |
4 | Dochutíme a polévku podáváme horkou s jemně nasekanou petrželkou. |
Pomocí vývaru si polévku naředíme do požadované konzistence a může být i trochu řidší, jak kdo má rád. Vývar není uvedený v surovinách. V postupu bod 2. se píše, že rozmixujeme jen část polévky, tak jsem druhou část nemixovala. Doporučuji použít tyčový mixér. Rychlá polévka z trochy zeleniny v základní chuti použitých surovin. Palec nahoru.