Marmeládové koblihy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Marmeládové koblihy
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | evca |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (9%) |
ID receptu: | 20922 |
Kategorie: | Koblihy, vdolky |
Ingredience
0,5 kávová lžička | Citronová kůra |
250 g | Cukr krupice |
25 g | Cukr vanilka |
35 g | Droždí |
100 g | Marmeláda meruňková |
50 g | Máslo čerstvé |
0,3 l | Mléko polotučné |
300 g | Mouka polohrubá |
1 polévková lžíce | Rum |
1 špetka | Sůl |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
0,5 ks | Vanilkový lusk |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 72g |
---|---|
Cholesterol | 224,9mg |
Draslík | 195,2mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,3mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 54,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Droždí, Rum, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Marmeláda meruňková, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Marmeládové koblihy postup přípravy receptu:
1 | V míse dobře utřeme cukr s máslem a přidáme žloutky, rum, vanilku, sůl a citronovou kůru. Přilijeme kvásek, který jsme připravili takto: 35 g droždí rozmícháme s 50 g cukru. Přidáme 1/3 l vlažného mléka, 200 g mouky a necháme kynout v teple. |
2 | Podle potřeby přidáme mouku a vypracujeme těsto, které dáme vykynout. Těsto rozválíme, aby bylo silné asi jako prst. Vezmeme kruhovou formičku a označujeme v těstu kroužky (těsně vedle sebe). Do poloviny z kroužků dáme trochu husté meruňkové marmelády. Druhou polovinu vykrojíme a přiložíme na těsto se zavařeninou. Prsty uhladíme spoje a spodní poloviny koblih vykrojíme. Koblihy necháme vykynout, v průběhu kynutí je ještě obrátíme, aby kynuly rovnoměrně. Potom je klademe do velkého hrnce s rozpáleným převařeným máslem, a to nejdříve vrchní polovinou ke dnu hnrce. Až těsto zčervená, obrátíme je. |
3 | Usmažené koblihy necháme oschnout na papírových ubrouscích a až trochu zchladnou, posypeme je vanilkovým cukrem. |