Muffiny s borůvkami
- Celkový čas:
- 50 minut
- Doba přípravy:
- 25 minut
- Doba vaření:
- 25 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 170 g
- Borůvky
- 1 špetka
- Citronová kůra
- 60 g
- Cukr moučkový
- 1 ks
- Cukr vanilka
- 2 kávová lžička
- Kypřicí prášek do pečiva
- 55 g
- Máslo čerstvé
- 175 ml
- Mléko plnotučné
- 180 g
- Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 špetka
- Sůl
- 2 ks
- Vejce slepičí
Postup
1 | Připravíme si formu na 12 kusů muffin a vymažeme tukem. Troubu předehřejeme na 200 °C. |
2 | Do mísy prosejeme mouku, cukr, přidáme prášek do pečiva a sůl. V jiné míse našleháme vejce, přidáme mléko, rozehřáté máslo, citronovou kůru, vanilkový cukr a směs promícháme. |
3 | Do moučné směsi uděláme důlek, vlijeme našlehaná vejce a kovovou lžící promícháme tak, aby byla mouka provlhčená, ale ne úplně hladká. Poté vmícháme borůvky a lžící plníme formy tak, aby mohlo těsto nabýt. Pečeme zhruba 20 - 25 minut (hotové muffiny se po zmáčknutí musí zvednout). Ve formě necháme zchladnout, pak vyklopíme. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 579 kcal |
Bílkoviny | 14 g |
Sacharidy | 82 g |
Tuky | 22 g |
Uhlovodany | 36 g |
Cholesterol | 191,4 mg |
Draslík | 231,3 mg |
Sodík | 133,8 mg |
Vláknina | 7 g |
Vitamín A | 219,1 mg |
Vitamín B6 | 0,1 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 6,1 mg |
Vitamín E | 0,7 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 383,7 mg |
Muffiny s borůvkami
Využila jsem mražené a mírně povolené borůvky a proto ta barva těsta:-). Prášek do pečiva jsem dala celý, těsto se mi ale zdálo řidší, než je u těst na muffiny obvyklé a proto i při pečení "čepičky" nahoře nedržely tvar. Příště bych přidala malinko mouky navíc a nevím, co má za smysl nepromíchat těsto pořádně a nechat tam nějaké hrudky. Pekla jsem v silikonových formičkách a ty se nemusí tukem vymazávat. Muffiny z nich vyklápím krátce po upečení a odkládám na mřížku. Příště bych i o trochu snížila teplotu pečení. Kdybych recept hodnotila jako ve škole, tak by to byla známka 3.
Využila jsem mražené a mírně povolené borůvky a proto ta barva těsta:-). Prášek do pečiva jsem dala celý, těsto se mi ale zdálo řidší, než je u těst na muffiny obvyklé a proto i při pečení "čepičky" nahoře nedržely tvar. Příště bych přidala malinko mouky navíc a nevím, co má za smysl nepromíchat těsto pořádně a nechat tam nějaké hrudky. Pekla jsem v silikonových formičkách a ty se nemusí tukem vymazávat. Muffiny z nich vyklápím krátce po upečení a odkládám na mřížku. Příště bych i o trochu snížila teplotu pečení. Kdybych recept hodnotila jako ve škole, tak by to byla známka 3.
Komentáře a hodnocení